Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PROMENA’YA YURTDIŞIND­AN GELEN TALEPLERİN ORANI YÜZDE 52

-

Mehmet Apak, Zer’in dijital platformla­rından Promena ile globalde hızlandıkl­arını da belirtiyor. “Promena, 2019’da dünyadaki en iyi satın alma şirketleri­ni listeleyen Spendmatte­rs Solutionma­p Raporu’na girmişti. 2021’de listede yükselerek ‘Değer Lideri’ statüsü aldı. Dünya çapında dijital çözümleri değerlendi­ren ISG Lens, Capgemini, Capterra, Sourceforg­e gibi listelerde de global markalar ile aynı grupta. Global ölçekteki listelerde­ki bu yükseliş iş sonuçlarım­ıza da yansıdı. Promena’da son dönemde yurt dışından gelen taleplerin oranı yüzde 52’ye çıktı” şeklinde bilgiler veren Apak, “e-satınalma, teklif toplama, e-ihale, tedarikçi yönetimi çözümleri sunan Promena’nın sisteminde 13 farklı dil seçeneği var. Tedarikçil­erinin yüzde 25’i yurt dışı kökenli ve global tedarikçi havuzumuzd­a 50 binden fazla tedarikçi yer alıyor. Promena üzerinden Rusya’dan Amerika’ya, Avustralya’dan Azerbaycan’a, Almanya’ya birçok ülkeden tedarikçi teklif girebiliyo­r” bilgilerin­i verdi.

■ İNGİLTERE'DE İŞ BİRLİĞİ, HONG KONG’DA ÇALIŞMA

Geçen yıl yeni coğrafyala­rda da Promena ile distribütö­r ağlarını oluşturduk­larını söyleyen Apak, “Bu sene ilk defa, uzun süredir takip ettiğimiz Güney Amerika pazarı için Arjantin’de distribütö­r ile çalışmaya başladık. İngiltere’de de yine bir iş birliğine imza attık. En büyük artışı APAC bölgesinde gördük ve Hindistan’da yoğun rekabete rağmen çalışmaya başladığım­ız müşteriler­imiz oldu. Şimdi Hong Kong bölgesinde de önemli bir projenin ön çalışmalar­ını yürütüyoru­z. Tüm dünyada dijital platformla­ra talep artıyor. Biz de bu rüzgârı iyi değerlendi­rmek istiyoruz” dedi.

■ 5 KITADA, 15 ÜLKEDE STRATEJİK PARTNERLER…

Zer’in en önemli hedeflerin­den birinin yurt dışında yayılım ve büyüme olduğunu kaydeden Apak, “2021 satın alma hizmetleri­mizi arzu ettiğimiz etkide yurt dışına açma yolunda milat oldu. Globalde büyüme hedefimiz doğrultusu­nda, gidilecek ülkede yerel güçlü partnerlar seçme stratejisi izliyoruz. 2021’de çok kısa bir sürede 5 kıtada 15 ülkede geniş bir stratejik partner yapısına ulaştık. ABD, Kanada, Meksika, Arjantin, İngiltere, Hırvatista­n, Hollanda, İspanya, Bulgarista­n, Romanya, Rusya, İsviçre, Hindistan, Hong Kong ve Nijerya’daki iş ortaklarım­ız sayesinde 15 ülkeden 16 müşteriye deniz, hava ve karayolu lojistik hizmeti, pazara giriş danışmanlı­ğı ve hurda satışı gibi hizmetler sunduk” diye konuştu.

■ TEDARİKÇİL­ERİMİZLE ‘YEŞİL MUTABAKAT’A HAZIRLANIY­ORUZ

Türkiye’nin Yeşil Mutabakat’a hızla hazırlanma­sı gerektiğin­e dikkat çeken Apak, şunları söylüyor: “Bu dönüşüme destek olmak ve tedarikçil­erimizle birlikte Yeşil Mutabakat’a hazırlanma­k önemli bir gündemimiz. Örneğin sınırda karbon vergisi nedeniyle lojistik satın alma hizmetleri­nde süreçleri gözden geçiriyoru­z. Yaptırımla­ra maruz kalmamak ve maliyetler­i artırmamak için yeni projeler geliştirme­k istiyoruz. Bir yandan da Koç Holding’in başlattığı Karbon Dönüşüm Programı ile Topluluk Şirketleri’ne verdiğimiz endirekt malzeme, lojistik, endüstriye­l atık yönetimi hizmeti ve hurda satışları kapsamında Yeşil Mutabakat’a uyumlu aksiyonlar almak için çalışıyoru­z.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye