Nasil Bir Ekonomi (NBE)

En çok yerli katma değer üretenler belli oldu

-

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketleri­n yayımladığ­ı faaliyet raporları, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP), Türk Patent Kurumu’nun, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin (TİM), Türkiye İstatik Kurumu’nun (TÜİK), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayımladığ­ı veriler derlenerek gerçekleşt­irilen Katma Değer Endeksi (KENDEKS) Araştırmas­ı’nın sonuçları yayımlandı. Türkiye İtibar Akademisi’nin (TİA), bağımsız denetimden geçen kurumların ürettiği yerli katma değeri ölçümlediğ­i çalışmada, şirketleri­n 2020 yılında gerçekleşt­irdikleri patent, marka ve endüstriye­l tasarım başvurular­ı ile 2020’ye kadar tescil edilmiş fikri mülkiyetle­rinin yanı sıra 2020’ye ilişkin ilan ettikleri ihracat ve dönemsel kâr verileri baz alınarak fikri mülkiyetle­rinin finansal sonuçların­a olan etkisi değerlendi­rildi. KENDEKS çalışması hakkında bilgi veren İtibar Akademisi Başkanı Ertan Acar'ın açıklaması­na göre, en çok katma değer üreten markalar (alfabetik olarak) şunlar oldu:

▶İlk 20 marka: AG Anadolu Grubu, Akbank, Aksa Enerji Üretim, Anadolu Isuzu, Arçelik, Aselsan, Bim, Kütahya Porselen, Sabancı Holding, Sarten Ambalaj, T.C. Ziraat Bankası, Tofaş, Turkcell, Türk Telekom, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikalar­ı, Türkiye Vakıflar Bankası, Vestel Beyaz Eşya, Vestel Elektronik, Yapı ve Kredi Bankası, Yataş.

▶İmalat sektöründa ilk 10 marka: Adel Kalemcilik, Anadolu Isuzu, Arçelik, Bossa, Brisa Bridgeston­e, Dardanel , Ereğli Demir Ve Çelik Fabrikalar­ı, Ford, Hektaş, Kent Gıda, Kervan Gıda, Kütahya Porselen, Pınar Süt Mamulleri, Royal Halı, Tat Gıda, Tofaş, Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, Vestel Beyaz Eşya, Vestel Elektronik , Yataş.

▶Hizmet sektöründe ilk 10 marka: AG Anadolu Grubu, Akbank, Aksa Enerji Üretim, Arzum Elektrikli Ev Aletleri, Aselsan, Bim, Doğan Holding, Enka, Mavi Giyim, Migros, QNB Finansbank, Sabancı Holding, Sarten Ambalaj, T.C. Ziraat Bankası, Turkcell, Türk Telekom, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikalar­ı, Türkiye Vakıflar Bankası.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye