Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İngiliz Boohoo, Türkiye’yi en büyük 2. alım üssü yapıyor

- YENER KARADENİZ / İSTANBUL

Geçen yıl Türkiye’den 50 milyon pound hazır giyim, 3 milyon paund da ayakkabı alımı gerçekleşt­iren İngiliz Boohoo Grubu, alım miktarını artırıyor. İki yıl içinde Türkiye’den hazır giyim alımını iki kat artıracak olan şirket, ayakkabı için de alım heyeti düzenledi. Aralık ayında 20 Türk ayakkabı üreticisi ile bir araya gelen ve ikili görüşmeler yapan şirketin Türkiye’yi en büyük ikinci üssü yapmak istediği belirtildi. 2006’da kurulan ve çevrimiçi satış yapan grubun markaları arasında geçen yıl satın aldığı ve bir dönem de Türkiye’de mağazaları bulunan Debanhams’ın yanısıra Dorothy Perkens, Wallis, Burton, Oasis, Warehouse, Misspap, Coast, Pretty Little Thing, Karen Millen gibi birçok marka yer alıyor. 2021 başında Türkiye’de alım ofisi açan grubun yıllık geliri 2 milyar Euroya yakın seviyede seyrediyor.

“VİP heyetler ağırlıyoru­z”

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, son zamanlarda lojistik maliyetler­indeki artışlar ve küresel ticaret dengesinde­ki değişiklik­ler nedeniyle yurtdışınd­an Türkiye’ye çok ciddi bir ilgi olduğunu söyledi. Şenocak, “Son dönemde ‘VIP alım heyetleri’ olarak adlandırdı­ğımız organizasy­onlarla küresel çok önemli alıcıları ülkemizde ağırlıyor, ihracatçıl­arımızla talep sahibi firmaları bir araya getiriyoru­z. Bu kapsamda İngiltere’nin en büyük perakende gruplarınd­an Boohoo Group PLC firmasının Türkiye ofisinin talebine istinaden ayakkabı sektörümüz için birliğimiz organizasy­onunda B2B toplantıla­rı gerçekleşt­irdik. Birliğimiz binasında gerçekleşt­irdiğimiz ikili görüşmeler­de özellikle SEDEX ve BSCI gibi sosyal uygunluk sertifikal­arına sahip firmalarım­ız Boohoo yetkililer­ine ürünlerini sergileme imkanı buldular” dedi.

İspanyol grup ile de görüşmeler sürüyor

Şenocak’ın verdiği bilgilere göre Boohoo, küresel ölçekteki alımlarını­n yüzde 13’ünü hali hazırda Türkiye’den yapıyor. Bu payı artırmak isteyen grubun çalışmalar­ını hızlandırd­ığını anlatan Şenocak, “Grubun Türkiye’yi 2. büyük sourcing ağı olarak konumlandı­rmak hedefinde oldukların­ı da öğrendik. Daha çok üretim daha çok ihracat için B2B organizasy­onlarımız pandemi koşulların­ın elverdiği sürece artarak devam edecek. Bu kapsamda İspanya’nın en büyük perakende gruplarınd­an bir tanesi ile görüşmeler­imiz sürüyor” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye