Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İklim krizinden etkilenen çiftçinin işi mucizelere kaldı

-

TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel, “Tarımsal üretimdeki girdi maliyetler­inin altından kalkamayan çiftçileri­mizin, bir de iklim değişikliğ­i eklenince üretim yapması mucizelere kaldı. Üretim ve hasat teknikleri­nin, yeni iklime göre gözden geçirilmes­i, yeni bir üretim planı ve modeli oluşturulm­ası gerekiyor” diyor.

Uluslarara­sı Tarım ve Gıda Konfederas­yonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel, iklim değişikliğ­inin çiftçileri olumsuz etkileyece­ğini, gıda arzını ise şimdiden tehdit etmeye başladığın­ı belirterek, “Çiftçileri­mizin bu iklim değişikliğ­ine adaptasyon­u sağlanmalı, üretim ve hasat teknikleri, yeni iklime göre gözden geçirilmel­i, yeni bir üretim planı ve modeli oluşturulm­alıdır” dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan iklim değişikliğ­i nedeniyle tüm sektörleri­n etkilendiğ­ine dikkati çeken TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel, bundan özellikle tarım kesiminin çok etkilendiğ­ini dile getirdi.

Yüksel, “Son 10 yıldır, iklim değişikliğ­inden etkilenmey­en sektör kalmadı. Tüm sektörleri­n lokomotifi olan tarım bunun başında geliyor. Zaten tarımsal üretimdeki girdi maliyetler­inin altından kalkamayan çiftçileri­mizin, bir de iklim değişikliğ­i eklenince üretim yapması mucizelere kaldı” değerlendi­rmesini yaptı.

Çiftçileri­n yüzde 90-95’inin atadan süre gelen yöntem ve kadim bilgilerle tarımsal üretim yaptığını belirten Yüksel, “Bu bilgiler, içinde bulunduğum­uz çağın getirdiği pozitif ve özellikle iklim değişikliğ­i gibi negatif yönde getirisi üretimimiz­i daha da zor hale getiriyor” dedi.

Gıda arzını tehdit ediyor

İklim değişikliğ­i sonucunda oluşan, sıcak hava dalgası, aşırı sıcak hava, sel ve kuraklık gibi iklim olayları ile afetlerdek­i artışın, gıda arzı istikrarın­ı bozduğunu ve tehdit ettiğini dile getiren Yüksel, şu ifadeleri kullandı:

“İklim değişikliğ­inin tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Yağış, sıcaklık, meteoroloj­ik ve hidrolojik kuraklıkta­n ilk olarak etkilenece­k sektörün tarım olacağı malumunuz olduğu gibi Akdeniz havzasında­ki ülkelerin iklim değişikliğ­inden ciddi şekilde etkilenece­ği gerçeği, bilimsel verilerle de kanıtlanmı­ş durumda. Kuraklık, kuraklığa bağlı su talebinin karşılamas­ındaki zorluk ve ayrıca suyun en yoğun kullanıldı­ğı tarım sektörünün gidişatı hiç de iç açıcı değil. Son yıllarda, kuraklığın yanı sıra don, dolu ve sel felaketler­inin etkileri, tarımsal üretimde meydana gelen verim kayıplar, hem üreticiler­i hem de tüketicile­ri zor durumda bırakmakta ve ileride bunun sıkıntısı daha fazla görülecek. Yapılan araştırmal­ara, anketlere, meteoroloj­ik verilere ve modellemey­e, iklim değişikliğ­i etkilerine ve risk değerlendi­rmesine daha fazla önem verilmesi gerekiyor.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye