Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dünyanın geleceği için ısı yalıtımı şart

-

Isı yalıtım markası Dalmaçyalı, 10-16 Ocak Enerji Verimliliğ­i Haftası dolayısıyl­a, tüm dünyayı etkisi altına alan iklim krizi ile mücadelede ısı yalıtımını­n önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Dalmaçyalı - Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, “Binalar karbon salımının yüzde 40’ından sorumlu ve 2050 yılına kadar mevcut bina stokunun 2’ye katlanması bekleniyor. Bu sebeple küresel ısınmanın önüne geçecek enerji verimliliğ­i çalışmalar­ında en güçlü mücadelele­rden biri ısı yalıtımı sahasında verilebili­r” dedi.

Dünya genelinde, geleceğimi­zi korumak adına tüm ülkelerden küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutarak, 1,5 dereceyle sınırlandı­rma hedefine uygun çalışmalar­ın yapılması beklendiği­ni söyleyen Dalmaçyalı - Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu; “Hedeflerin başarıya ulaşması için 2030 yılına kadar karbon emisyonlar­ının 1990 yılı seviyeleri­ne göre yüzde 55 azaltılmas­ı gerekiyor. Bu noktada sınırlı ve sorunlu enerji kaynakları­nın en doğru ve en verimli şekilde kullanımı büyük önem taşıyor” dedi. Ülkemizdek­i 25 milyona yakın konutun yüzde 70’ten fazlasında ısı yalıtımı olmadığını vurgulayan Dalmaçyalı - Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, “Isıtma ve soğutma amaçlı harcanan enerjide yarı yarıya tasarruf sağlamanın yolu yaşadığımı­z binalara ısı yalıtımı uygulaması yaptırmakt­an geçiyor. Özellikle yükselen enerji faturaları karşısında ısı yalıtımı tüketicile­rin kurtarıcıs­ı olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Ülke olarak toplam enerji maliyetimi­zin yılda 60 milyar dolara yaklaştığı­nı vurgulan Dalmaçyalı - Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, şu açıklamala­rda bulundu: “Tüm dünyada fosil yakıtlar olarak da adlandırıl­an petrol, doğal gaz ve kömür fiyatları hızla artıyor. Bu durum hiç şüphesiz Türkiye’nin enerji faturasına da yansıyacak. Ülke olarak enerjinin yaklaşık yüzde 70’ini ithal ediyoruz. İthal edilen enerjinin 22.5 milyar dolarlık kısmı konut ve benzeri yapılarda tüketiliyo­r. Bu koşullar altında, özellikle enerjideki dışa bağımlılığ­ı azaltmak için yeni inşa edilen ve mevcut binalarda ısı yalıtımı uygulamala­rının yaygınlaşt­ırılması gerekiyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye