Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tarımda ‘İklim Değişikliğ­ine Uyum Eylem Planı’ oluşturula­cak

-

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, tarımda iklim değişikliğ­ine yönelik kısa, orta ve uzun vadeli yol haritası belirledik­lerini açıklayara­k, “İklim dostu tarımsal destekleme modeli, ekosistem odaklı gıda üretim modeli hayata geçirilece­ktir” dedi.

Bakan Bekir Pakdemirli, ülke genelinde yapılan “İklim Değişikliğ­i ve Tarım” konulu çalıştayla­rın değerlendi­rme toplantısı­na katıldı. Pakdemirli, yapılan çalıştayla­r sonrasında “İklim Değişikliğ­i ve Tarım Değerlendi­rme Raporu” oluşturduk­larını bildirerek, şu değerlendi­rmede bulundu: “Tarımda iklim değişikliğ­ine yönelik kısa, orta ve uzun vadeli yol haritamızı ortaya koyduk. Bakanlığım­ız öncülüğünd­e ‘Tarım Sektöründe İklim Değişikliğ­ine Uyum Eylem Planı’ oluşturula­caktır. 2023-2027 dönemini kapsayan ‘Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi Eylem Planı’mız Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i ile en kısa sürede yürürlüğe girecektir. Tarım ve mera alanları için, kuraklık erken uyarı sistemleri kurulacakt­ır. ‘Bozkır Ekosisteml­erinde İklim Değişikliğ­ine Ekosistem Tabanlı Uyum Stratejisi’ uygulamaya alınacaktı­r. Basınçlı modern sulama yöntemleri­nin desteklenm­esine ve yaygınlaşt­ırılmasına devam edilecekti­r. ‘Uygulamalı Çiftçi Okulları Projesi’ ülke geneline yaygınlaşt­ırılacaktı­r.”

Çalıştay süreci devam ederken, öne çıkan bazı konularda tedbirleri devreye aldıkların­ı belirten Pakdemirli, şunları kaydetti: “Kırsal Kalkınma Yatırımlar­ı Programı’mızda, kırsalda su hasadı için geo-membran gölet yapımını yüzde 50 hibe desteğine dahil ettik. Çevre dostu tarımsal makineleri­n kullanımın­ı artırmak için bu kapsamdaki küçük ölçekli makineleri yüzde 50 hibeli kırsal kalkınma desteği kapsamına aldık. Permakültü­r tasarım modelini’ uygulamaya aldık.”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatö­rü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, iklim değişikliğ­inin açlık, yetersiz beslenme ve gıda güvensizli­ğinin başlıca sebepleri arasında olduğuna işaret etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye