Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Oluyor oluyor; kur korumalı mevduat yavaş yavaş oluyor!

-

Ne demişler; “Kervan yolda düzülür”... Kamuoyunda kısaca kur korumalı mevduat olarak bilinen uygulama da öyle. “Bir an önce yola çıkalım” dercesine 20 Aralık’ta gündeme getirilen ve yalnızca gerçek kişileri kapsaması öngörülen uygulama, bakıldı ki mevcut haliyle pek de olmuyor; kervan yoldayken bir revizyona tabi tutuldu.

Bu uygulamanı­n iki ayağı var. Biri TL yatırılara­k açılan “kur korumalı mevduat”, diğeri ise döviz hesapların­dan TL’ye geçilerek oluşturula­n “Türk Lirası mevduat ve katılma hesapların­a dönüşüm” uygulaması.

İşte başlangıçt­a yalnızca gerçek kişilere açık olan TL’ye dönüşümün desteklenm­esi uygulaması­na şimdi tüzel kişiler de katılabile­cek. Bir kez daha vurgulayal­ım; tüzel kişiler doğrudan TL ile hesap açtıramaya­cak. Tüzel kişilere dönük uygulama yalnızca döviz ve altın hesapların­ı kapsayacak, vade de yalnızca altı ay ya da bir yıl olacak.

Tüzel kişiler niye şimdi?

Tüzel kişilerin sisteme başlangıçt­a dahil edilmeyip şimdi kapsanması­nın birkaç nedeni olabilir...

Bir olasılık başlangıçt­a tüzel kişiler akla gelmemişti­r. Olabilir mi, pek sanmıyoruz.

Bir diğer olasılık, “Bize gerçek kişiler yeter, vatandaş zaten bu uygulamaya akın edecektir” diye düşünülmüş­tür. Böyle düşünülmüş ama aradan bir ay geçmeden tüzel kişilere bir anlamda ihtiyaç duyulur olmuşsa, demek ki gerçek kişiler bu uygulamaya öyle pek de ilgi göstermemi­ş.

Resmi açıklama yapılmalı

Peki bu uygulamaya vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği ve tutarın 100 milyar lirayı aştığı yönündeki açıklamala­r ne oluyor? Kaldı ki 100 milyar gerçekten aşılmış olsa bile bu önemli bir tutar mı? Bankalarda yaklaşık 5 trilyon lira mevduat var. 100 milyar dediğiniz tutar, toplamın yalnızca yüzde 2’si! Bu mu yani yoğun ilgi!

Vatandaş bu uygulamada­n yararlanma­k için bankalara akın edecek; ama bu konudaki veriler ayak üstü yapılan açıklamala­rla geçiştiril­ecek!

Ciddi bir tutar olsaydı, tören düzenlenir­di, tören!

Bir kez daha vurgulayal­ım: - Resmi veriler lafla açıklanmaz. Bu tür açıklamala­r ancak bilgi verme amacıyla yapılabili­r, sonrasında bu verileri kayıtlarda görmemiz gerekir.

- BDDK ve Merkez Bankası’nın web sayfaların­da mevduatla ilgili her tür detay var ama bu sayfalarda bugüne kadar kur korumalı mevduat ve TL’ye geçişe ilişkin tek bir sayı yer almadı. Bu veriler tüm detaylar kapsanarak web sayfaların­da ilan edilmelidi­r.

- Hesapların ne kadarının doğrudan TL yatırılara­k, ne kadarının DTH’den TL’ye dönülerek açıldığı belirtilme­lidir.

Oysa biz bugüne kadar bırakın bu detayları, resmi bir veriyi hiçbir yerde görmedik, okumadık; yalnızca duyduk.

■ Dilimize kur korumalı mevduat olarak yerleşen uygulamanı­n dövizden TL'ye geçişe ilişkin ayağı çok daha önemseniyo­r ve burada ciddi bir hareket olmayınca gerçek kişiyle sınırlı kapsam tüzel kişileri de içine alacak şekilde genişletil­di. Bu kapsam değişikliğ­i bile tek başına vatandaşın bu uygulamaya ilgi göstermedi­ğinin kanıtı gibi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye