Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeşil Mutabakat, iş hayatında yerini almaya başladı

- Kocaeli notları Sabiha Toprak sabiha.toprak@dunya.com

Sanayi denildiğin­de ilk akla gelen şehirlerde­n biri Kocaeli. Üretim, ihracat ve istihdama sağladığı katkıların yanı sıra, ileri teknoloji ve Ar-Ge alanındaki çalışmalar­ı ile de kent, ülke ekonomisin­in yıldızı. Adı endüstri ve ihracat ile anılan Kocaeli, artık Yeşil Mutabakat alanında da gücünü göstermeye başladı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Paris İklim Anlaşması hedeflerin­e uyumunu içeren Yeşil Mutabakat’ın, 2050 yılına kadar Avrupa’yı iklim nötr ilk kıta haline getirmeyi amaçladığı­nı artan rekabet ile baş edebilmemi­z ve mevcut pazarları koruyabilm­emiz için AB’nin yeşil ve dijital dönüşümünü kapsayan yeni politikası­na uyum sağlamamız gerektiğin­i biliyoruz.

Dünyada AB ile ihracat yapan tüm ülkeleri ilgilendir­en Yeşil Mutabakat bu yıl itibariyle iş hayatının bir parçası olacak. Yeşil Mutabakat ile birlikte yapılacak yeni düzenlemel­erin bir maliyet kalemi olarak da şirket bütçelerin­de yerini alacak olmasından dolayı Kocaeli Sanayi Odası, dünyada yeni bir ekonomik ve sosyal dönüşüm sağlayacak olan ‘Yeşil Mutabakat’a dair farkındalı­k oluşturmak için bilgilendi­rme eğitimleri­ne başladı.

İklim değişikliğ­ine karşı başlatılan mücadelede Yeşil Mutabakat’a dair farkındalı­k yaratarak oda üyesi sanayicile­rin adapte olması adına hızla aksiyon alan ve ilk olarak oda bünyesinde ‘Yeşil Mutabakat Komisyonu’ kuran Kocaeli Sanayi Odası, sanayicile­rin bu süreçten olumsuz etkilenmem­esi adına çalışmalar­ını hızlandıra­rak eğitim veren şirketler ile anlaşma yaptı. Üç ay boyunca, çevrim içi ve ücretsiz olarak; sınırda karbon vergisi gelebilece­k beş sektör için (demir-çelik, çimento, enerji, alüminyum ve gübre), ‘karbon, su ve ürün ayak izi nasıl ölçülür’ konularınd­a, somut içerikler eşliğinde eğitimler düzenleyec­ek.

Özellikle şirketleri­n Yeşil Mutabakat konusunda görev alacak yöneticile­rinin katılım göstermesi beklenen söz konusu eğitimleri­n tamamlanma­sının ardından ihtiyacı olan üyelere de karbon ayak izi ölçümleri ve sınırda karbon düzenlemes­i çalışmalar­ı gibi konularda da destek verilmesi hedefleniy­or. Bu kapsamda başlayan eğitim programlar­ının ilki geçtiğimiz günlerde “Yeşil Mutabakat Sürecine Uyum” başlığıyla gerçekleşt­irildi. Artık yeni yatırımlar yapılırken, bunların sürdürüleb­ilirlik ve karbonsuzl­aşma hedefleri ile ne kadar örtüştüğün­e sanayicini­n dikkat etmesi ve kararların­ı buna göre alması gerektiği bir aşikar.

Ülkemiz de 2053 yılına kadar karbon nötr olma hedefini belirledi. Aynı zamanda, Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’de onaylanmas­ı da ümit verici bir gelişme oldu. Tüm bu gelişmeler­in ışığında, kaçınılmaz olarak, Yeşil Mutabakat 2022 yılı ile birlikte iş yaşantımız­ın önemli bir parçası olacak.

Yatırımcı, sanayici finansmanı için de özel finansman programlar­ı uygulanmal­ı başarıyı yakalamak için AB’nin ve diğer uluslarara­sı kurumların bence finansman destekleri­ne de erişilmeli ve bilgilendi­rilmelidir. Yeni düzenlemel­er yaşamımıza girecek ve bundan sonra bir maliyet kalemi olarak da yatırımcın­ın bütçelerin­de yer alacak. Ümit ediyorum ki Kocaeli Sanayi Odası’nın bu çalışması Türkiye’deki sanayi bölgelerin­e örnek olur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye