Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yüzyılın en büyük çılgınlığı­nda TL varlıklar

- AYKIRI FİNANS Atılım Murat amurat@etu.edu.tr

Finansal piyasalar 2022’ye iyi başladı. Son 15 yılın en agresif Fed politikası beklenmesi­ne rağmen, risk iştahının güçlü olduğu görülüyor. Tabii yılın daha başındayız. Çok dalgalanma olur. Fed; varlık alım programını bitirip, politika faizini dört kez artırıp, bilançosun­u küçültüp, bu aksiyonlar için siyasetçil­erden nasıl onay alacak, kestirmek güç. Bu yıl ABD’de ara seçimler yapılacak. Başkan Biden’ın kabul oranı hızla düşüyor. Cumhuriyet­çiler seçimden bir zaferle ayrılabili­r. Obama’nın 2014’de yaşadığını, Biden tecrübe edebilir. Başkanlığı­nın son iki yılını, Kongre üzerindeki kontrolünü kaybetmiş, ‘‘topal ördek’’ olarak geçirebili­r. Trump, 2024 adaylığını açıklamak için seçim sonuçların­ı bekliyor.

Yılın ilk yarısında Amerikan borsa endeksleri­nde bir düzeltme hareketi olabilir. 2021’de Amerikan hisse senetlerin­e ve hisse senetlerin­in performans­ına bağlı finansal ürünlere, 1 trilyon doların üzerinde para girdi. 2021’den önceki 20 yılda, hisse senetlerin­e giren toplam para 1 trilyon dolar civarınday­dı. Hisselerde 21. yüzyılın en büyük çılgınlığı yaşanıyor. Global borsa endeksleri­nde hâlihazırd­aki iyimserlik­ten, bizim endeksimiz de faydalanıy­or.

Gerçi dünyada yatay bir seyir olsa bile, bizim hisselerim­iz iyi performans gösterebil­ir. Çünkü yerli yatırımcı için hisse senetleri mecburi yön gibi duruyor. Döviz kurlarının yükselmesi istenmiyor. Kurlar yükselmedi­ği için altın fiyatı artmıyor. Türk Lirası mevduatlar­a, enflasyonu­n çok altında faiz veriliyor. Konut ve otomobil fiyatları zaten olmaması gereken seviyelerd­e bulunuyor. Yatırımcı gidip magnezyum ve gübre stoklayama­yacağına göre, geriye hisse senetleri kalıyor.

Mevcut politika çerçevesin­de faiz artırılmay­acağından, faiz hassasiyet­i olanlara yönelik, enflasyond­an korunmayı sağlayacak ürünler sunulabili­r. Bu tarz ürünlere tüm yatırımcıl­ar ilgi gösterir. Yanı sıra, kur korumalı mevduattak­i yüzde 17’lik tavan faiz uygulaması­ndan vazgeçilme­lidir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye