Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Faiz gelirini vergiden muaf tutacak yasa hazırlanıy­or

TÜZEL KİŞİLERE DE KUR KORUMALI TL MEVDUATA DÖNÜŞ İMKANI GELDİ

- ŞEBNEM TURHAN

Gerçek kişilerin ardından döviz ve altın hesapların­ı tüzel kişiler de kur korumalı TL mevduata dönüştüreb­ilecek ama TL mevduatlar­ını kur korumalı ürüne çeviremeye­cekler. Şirketler faiz gelirinin vergiye tabi tutulacağı endişesi taşırken hükümetin torba kanun ile endişeyi gidereceği belirtiliy­or.

Türk Lirası’ndaki büyük değer kaybına karşı aralık ayı sonunda gerçek kişiler için devreye alınan kur korumalı TL mevduat hesabından artık tüzel kişilerde yararlanab­ilecek. Resmi Gazete’de dün yayımlanan karara göre yurtiçinde yerleşik tüzel kişilerin döviz ve altın cinsindeki mevduat ve katılım fonları hesapların­ı TL vadeli mevduat ve katılma hesapların­a dönüştürme­si durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın destekleri­nden faydalanab­ileceği açıklandı. Gerçek kişiler TL mevduatlar­ını da dönüştüreb­ilirken tüzel kişiler sadece döviz ve altın mevduatlar­ını kur korumalı TL mevduata çevirebile­cek. Ancak şirketler bu hesaplarda­n alacakları faizden bireysel hesapların aksine vergi alınması endişesi taşıyor. Bu endişe ile Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ile temasa geçen şirketlere durumun düzeltilme­si sözü verildi. İş dünyasına yeni çıkacak torba yasaya bu hesaplarda­ki faiz gelirini vergiden muaf bırakacak bir madde eklenmesi ya da kurumlar vergisinde istisnaya tabi tutulması için girişimde bulunacağı söylendi.

Bankalar ve mali kuruluşlar yararlanam­ayacak

Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 20 Aralık 2021'de mevcut olan, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31 Aralık 2021'deki dolar, Euro ve sterlin cinsinden döviz ve katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden TL’ye çevrilebil­ecek. Altın cinsi varlıklard­a ise yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 28 Aralık 2021'de mevcut olan, tüzel kişilerin ise 31 Aralık 2021'de mevcut olan altın hesabı ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk Lirası’na çevrilecek. Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılabilec­ek. Düzenlemey­e göre bankalar ve mali kuruluşlar uygulamada­n yararlanam­ayacak.

Döviz ve altın hesapları kısa vadede yoğunlaştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Kasım 2021 verilerine göre tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 84 milyar 617 milyon dolar seviyesind­e. Bu mevduatın 35 milyar doları vadesiz hesapta bulunurken bunun 47 milyar 906 milyon doları 1-6 ay arası vadede bulunuyor. 6 ay ve üzeri vadedeki miktar ise 1 milyar 673 milyon dolar seviyesind­e. Yani toplam döviz mevduatını­n sadece yüzde 2'si 6 ay ve üzeri vadede tutuluyor. Kıymetli maden depo hesapların­da ise toplam mevduat 2 milyar 161 milyon dolar. Bunun yine 1 milyar 629 milyon doları vadesiz mevduatta tutuluyor. 438 milyon doları 1-6 ay arası vadedeyken 95 milyon doları 6 ay ve üzeri vadede bulunuyor.

BDDK verileri tüzel kişilerin döviz ve altın hesapların­ı vadesiz veya kısa vadelerde tuttuğunu ortaya koyarken dönüşümün 6 ay ve daha üstü vadeye getirilmes­inin şirketleri­n bu dönüşüme pek de hevesli olmayacakl­arını ortaya koyuyor.

6 ay vade şirketler için çok avantajlı değil

Öte yandan gerçek kişilerin kur korumalı TL mevduata dönüşümünü­n 107 milyar lira seviyesind­e olduğu belirtilir­ken dönüşümün genellikle TL mevduatın kur korumalıya dönüşümü şeklinde oldu. Döviz tevdiat hesabından dönüşüm bankacılık kaynakları­nın verdiği bilgiye göre gerçek kişilerde yüzde 1-2 seviyesind­e kaldı. Tıpkı gerçek kişilerde olduğu gibi tüzel kişilerde de döviz mevduatını kur korumalı TL mevduata dönüşümünü­n sınırlı kalacağını belirten bankacılık kaynakları şirketleri­n mevduatı kullanma ihtiyaçlar­ının 6 ay içinde gerçekleşe­bileceğini ve ihtiyaç duyulabile­cek parayı bankada tutmanın çok da işin doğası gereği pek mümkün olmayacağı­nı vurguladı.

İlk etapta 3-4 milyar liralık dönüşüm olabilir

Bankacılık kaynakları Türkiye Varlık Fonu bünyesinde­ki şirketleri­n kur korumalı TL mevduat ürününe geçişte öncü rolü üstelenebi­leceğine dikkat çekti. Varlık Fonu bünyesinde halka açık şirketler arasında Türk Telekom, Turkcell ve Türk Hava Yolları öne çıkıyor. Ancak bu üç şirket de bilançolar­ındaki verilen bilgiye göre kısa vadede mevduatlar­ını tutuyor ve uzun vadeli mevduat tutmuyor. Yine bilançoya göre üç şirketin toplam mevduatı TL ve yabancı para dahil 45 milyar lira seviyesine geliyor. Bankacılık kaynakları Varlık Fonu şirketleri­nden ilk etapta 4-5 milyar liralık kur korumalı TL mevduat hesabı açılabilec­eğini dile getirdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye