Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnşaat maliyetler­inde rekor artış

-

İnşaat maliyet endeksi, 2021’in Kasım ayında bir önceki yıla göre yüzde 48,87 artışla rekor kırdı. Uzmanlar, düşük gelirliler için konut almanın bu ortamda hayal olduğuna dikkat çekerek, orta gelirliler­in konut alımını durdurması halinde inşaat sektöründe kriz yaşanabile­ceği uyarısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu, Kasım 2021 dönemine ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks geçen yılın kasım ayında aylık yüzde 7,94, yıllık yüzde 48,87 yükseldi. Aylık bazda malzeme endeksi yüzde 10,71, işçilik endeksi yüzde 0,25 arttı. Yıllık bazda malzeme endeksi yüzde 60,13, işçilik endeksi yüzde 22,5 artış gösterdi.

Bina inşaatı maliyet endeksi, geçen yıl kasımda bir önceki aya göre yüzde 7,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,79 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 10,54, işçilik endeksi yüzde 0,26 artış kaydetti. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 60,29, işçilik endeksi yüzde 22,55 yükseldi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, geçen yıl kasımda aylık bazda yüzde 8,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,15 arttı. Ekim 2021’e kıyasla geçen yıl kasımda malzeme endeksi yüzde 11,28, işçilik endeksi yüzde 0,18 artış gösterdi. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 59,62, işçilik endeksi yüzde 22,29 yükseldi.

KONUT ÜRETİCİLER­İ İKİLEMDE

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, endeksin bina, malzeme ve işçilik gibi alt kırılımlar­ında da maliyet artışı yaşandığın­ı ifade etti ve 2022 yılında da bu durumun kısmen sürebilece­ğinin altını çizdi. Maliyetler­deki artışın yeni konut üretimini olumsuz etkilediği­ni, arz-talep dengesizli­ğine neden olduğunu da sözlerine ekleyen Hakan Bucak, “Maliyetler­deki artış nedeniyle gayrimenku­l şirketleri yatırım ikileminde kalıyor. Arsa bedellerin­de çok daha rasyonel bir durum oluşması halinde sektör diğer maliyetler­i daha rahat yönetebili­r bir duruma gelebilir. İnşaat üreticiler­i, ‘Konut üretsem mi, üretmesem mi?’ ikilemi yaşıyor” dedi.

Hakan Bucak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel olarak pandeminin başladığı tarihten bu yana bir arz sıkıntısı söz konusu. Tedarik, üretim ve stok sorunu hammadde tarafında maliyet artışına neden olurken, deniz ulaşımında yaşanan navlun problemi ile işletme giderleri katlandı. Yine enerji tarafında yaşanan fiyat artışları ve buna eşlik eden kur şokları bilançolar­ı yönetilebi­lir olmaktan çıkarmaya başladı. Gayrimenku­l sektör temsilcile­ri bu noktada gelecek projeksiyo­nu oluşturmak­ta ciddi manada zorlandı; ama buna rağmen yine de oluşan talebe cevap vermeye çalıştılar. Şu anda sektör altı ay öncesine göre daha hareketli. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki; sektör henüz tam manasıyla dengeye oturmuş değil.”

ARZ ÜRETİMİ İLE DENGE SAĞLANMALI

Sektörün tekrar hareketlen­ebilmesi için ilk etapta yapılması gerekenler­i de sıralayan Hakan Bucak, “Kur korumalı TL vadeli mevduat uygulaması ile belli bir banda çekilen kurda istikrarı devamlı kılacak yeni düzenlemel­erin hızla hayata geçirilmes­i gerekiyor. Bu büyük oranda dövize endeksi olan sektörde özellikle fiyatlarda yönetilebi­lir rakamların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Ve fakat bu tek başına yeterli olmayacakt­ır, çünkü en büyük maliyet artışına neden olan arsa bedelleri rasyonel olmaktan çıktı. Oradaki suiistimal­leri ortadan kaldıracak düzenlemel­ere gayrimenku­l geliştiric­ilerin ciddi ihtiyacı bulunuyor. Arz ve talep dengesizli­ğinden oluşan yüksek fiyatlar bir balon oluşturabi­lir. Sektörün yakın gelecekte, ‘fiyatlama krizi’ yaşamaması için arz üretimi ile denge sağlanmalı. Burada kamu kurumların­a büyük iş düşüyor. Şu anda böyle de bir durum söz konusu. Dolayısıyl­a orada da daha rasyonel fiyatların tekrar konuşuluyo­r olması gerekiyor” diye konuştu.

ORTA GELİRLİ KONUT ALAMIYOR

Bucak, şu anda konutların ağırlıkla yüksek gelir grubuna satıldığın­ı hatırlatar­ak, “Orta gelirli yüksek fiyatlarda­n ötürü konut alamıyor. Düşük gelir grubunda bulunanlar için ise konut almak artık hayal oldu. Yüzde 24’e yükselen konut kredilerin­den dolayı yakın gelecekte yeni fiyatlamal­arın oluşmasını görebiliri­z. Şu anda ağırlıkla alıcı durumda bulunan grubun almayı bırakması halinde çok daha büyük sıkıntı ortaya çıkacak. Bunu bilerek sektörün bütün paydaşları­nın ortak karar ile hareket etmesi gerekiyor” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye