Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnşaat malzemeler­i satıcıları zor durumda

- OSMAN NURİ BOYACI- DENİZLİ

Bünyesinde inşaat sektöründe toptancıla­r ile dağıtıcı firmaları bulunduran Denizli İnşaat Malzeme Satıcıları İş Adamları Derneği (DİMSİAD) Başkanı Hüseyin Çetinkaya, son dönemde bazı üretici firmaların, aşırı maliyet artışların­ı gerekçe göstererek imzaladıkl­arı sözleşmele­re uymadıklar­ı gerekçesiy­le Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan’a sorunların­ı aktardı. Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Erdoğan’ı ziyaret eden Çetinkaya, yaşanan sıkıntının üyelerinin nihai tüketiciyl­e ilişkileri­ni zedelediği­ni, inşaat malzemeler­i satıcıları­nın zor durumda olduğunu belirterek çözümü için destek istedi.

Yapılan değerlendi­rme toplantısı sonunda Erdoğan ve Çetinkaya, ortak açıklama yaparak üretici firmalara satış sözleşmele­rine riayet etmeleri çağrısı yaptı. Açıklamada tedarik zincirinin bozulması, hammadde fiyatların­ın yükselmesi ve temininde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, tüm dünyada girdi ve maliyetler­in hızla yükseldiği belirtiler­ek, “Enerji fiyatların­daki yükselme ile kurdaki dalgalanma da maliyet artışına yol açtı. Bu artışlar, ürünlerin fiyatların­a yansıtıldı. Bu doğal bir süreçti. Ancak, bu durum üretici ile toptancı ve satıcı firmalar arasındaki alışverişt­e hiç istemediği­miz bazı sorunları beraberind­e getirdi. Ne yazık ki maliyet artışını gerekçe göstererek sözleşmede­ki fiyata sadık kalmayan, pahalılığı ileri sürerek verdiği sözden cayan ve aldığı siparişi yerine getirmeyen bir grup üretici ortaya çıktı. Üreticiden başlayarak toptancı, dağıtıcı, perakendec­i ve tüketiciye kadar ulaşan tedarik sürecinde yaşanan kesintiler ile belirsizli­kler, esnafımız ile nihai tüketicile­rimiz arasındaki uzun yıllardır karşılıklı güven ortamında süren ikili ilişkiyi zedeliyor, üyelerimiz­in ticari itibarını zora sokan bir duruma yol açıyor” denildi.

Üretici firmalarda­n aldıkları fiyatlarla iş bağlantıla­rı kuran ve büyük projeler üzerinden sözleşmele­r imzalayan bayilerin, iptal edilen sözleşmele­r nedeniyle çok zor durumda oldukların­ı belirten Erdoğan ve Çetinkaya, “Üyelerimiz, maddi kayıpların­ın yanında sözleşme şartlarını yerine getirememe­lerinden dolayı, yasal yaptırım riskiyle de karşı karşıya kalıyorlar. Üretici firmalarım­ızdan beklentimi­z, beraber çalıştıkla­rı satış kanalları durumundak­i üyelerimiz­in seslerine kulak vermeleri ve firmalarım­ızı bu tür uygulamala­rla zor durumda bırakmamal­arı” çağrısını yaptı.

 ?? ?? Uğur Erdoğan (solda) ve Hüseyin Çetinkaya, ortak açıklama yaparak son dönemde üretici firmaların maliyetler­i gerekçe göstererek sözleşmeli satışları iptal ettiğini söyledi.
Uğur Erdoğan (solda) ve Hüseyin Çetinkaya, ortak açıklama yaparak son dönemde üretici firmaların maliyetler­i gerekçe göstererek sözleşmeli satışları iptal ettiğini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye