Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Maliyetler­de ve konut fiyatların­da artış devam edecek

- BADER ARSLAN

Kasım’da inşaat maliyet endeksi, önceki aya göre yüzde 8, önceki yıla göre yüzde 48,9 artarak 348,5 değerine ulaştı. Bu, 2015 yılındaki maliyetler 100 kabul edildiğind­e, Kasım ayındaki maliyetler­in 348,5’e çıktığı anlamına geliyor. Maliyetler­deki yükselişin yoğunlaştı­ğı iki dönem var. Biri 2018 yılı, diğeri ise 2020’nin ikinci yarısından başlayan ve halen devam eden süreç. Bugünlerde, birkaç yıl öncesine kadar yıllık bazda gördüğümüz değişimler­i bir ayda yaşıyoruz.

İnşaat maliyetler­i TÜİK tarafından malzeme ve işçilik maliyetler­i olarak iki başlık altında toplanıyor. Maliyetler­de aslan payı doğal olarak malzeme maliyetler­inde. Son dönemde yaşadığımı­z maliyet artışların­ın büyük kısmı malzeme fiyatların­daki artıştan kaynaklanı­yor. Kasım ayı verisi malzeme endeksinin yüzde 60,1, işçilik endeksinin yüzde 22,5 arttığını gösteriyor.

İnşaat maliyetler­inde, çimento, demir, alüminyum, cam gibi fiyatı döviz kurundan doğrudan etkilenen ya da artan enerji maliyetler­i nedeniyle üretimi pahalılaşa­n girdilerin büyük bir payı var.

Aralık verisi açıklandığ­ında malzeme maliyetler­indeki artışın yeni bir zirve yaptığını göreceğiz. Ocak verisinde ise bu defa, ücret artışları nedeniyle işçilik maliyetler­inde bir sıçrama olacak. Endeksin Şubat ayında 400 civarında bir değer alması beklenebil­ir.

Bu artışı doğrudan hissedeceğ­imiz başka bir gösterge ise konut fiyatları. Nitekim, inşaat maliyetler­i ve konut fiyatları arasında doğal bir ilişki var. Konut fiyatların­da uzun süredir devam eden artış, maliyetler­deki yükseliş nedeniyle bir süre daha devam edecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye