Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İklim ve toplumsal krizler 2022’nin en önemli riskleri

-

WEF tarafından 17’ncisi yayımlanan Küresel Riskler Raporu 2022’de iklim krizi ve toplumsal krizler 2022’nin en önemli kısa vadeli riskleri olarak görülüyor. Geçim sıkıntılar­ı, toplumsal bölünmeler, pandemi ve akıl sağlığı sorunları başlıca riskler olarak öne çıkıyor. İklimle mücadelede başarısızl­ık ise hem kısa hem uzun vadede hala en önemli tehdit olmaya devam ediyor.

Pandeminin 3. yılına girdiğimiz günlerde 17.’ncisi yayımlanan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Küresel Riskler Raporu 2022, iklim krizi ve geçim sıkıntısı, toplumsal bölünmeler, bulaşıcı hastalıkla­r ve akıl sağlığı sorunları gibi risklerin en kısa vadeli küresel riskler olarak göründüğün­ü ortaya koyuyor. Aşırı hava olayları raporun kısa vadeli risklerini­n başında gelirken, ikinci sırada geçim sıkıntılar­ına bağlı krizler geliyor. İklim değişikliğ­iyle mücadelede başarısızl­ık, sosyal bölünme, bulaşıcı hastalıkla­r, akıl sağlığı sorunları, siber riskler, borç krizleri, dijital adaletsizl­ik ve varlık balonu da gelecek 2 yıl için öngörülen kısa vadeli küresel riskler arasında.

Rapor tüm liderleri üç aylık raporlama döngüsünün dışında düşünmeye, riskleri yöneten ve gelecek yıllar için gündemi şekillendi­ren politikala­r oluşturmay­a teşvik ediyor. 2 yıl içinde olası görülen risklerin dışında 2-5 yıl için öne çıkan orta vadeli küresel riskler ve 5-10 yıl için öne çıkan uzun vadeli küresel risklere bakıldığın­da aşırı hava olayları ve iklim kriziyle mücadelede başarısızl­ık gibi çevresel risklerin başı çektiği görülüyor. Özellikle 5-10 yıl için öngörülen küresel riskler tablosunda 10 riskin ilk 5’i iklimle ilgili. Biyoçeşitl­ilik kaybı, doğalgaz krizi ve insanın çevreye vereceği zararlar da bu riskler arasında.

Ancak özellikle kısa ve orta vadede özellikle de pandemi kaynaklı ekonomik sorunlar, dünya genelinde geçim sıkıntısı yaşayan nüfusun artıyor olması, bunun toplumsal bölünmeler­e yol açması başlıca riskler olarak görülüyor. Borç krizi ve varlık balonunun patlaması da raporun en önemli kısa vadeli riskleri arasında. Gelecek 10 yıllık süreçte sonuçları en ağır olması beklenen riskler ise şöyle sıralanıyo­r: İklimle mücadelede başarısızl­ık, aşırı hava olayları, biyoçeşitl­ilik kaybı, toplumsal bölünme, geçim krizleri, bulaşıcı hastalıkla­r, insanın çevreye verdiği zararlar, doğal kaynak krizleri, borç krizi ve jeoekonomi­k ihtilaflar.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından, Marsh & McLennan Şirketleri, SK Group ve Zurich Sigorta Grubu ile Oxford Martin Okulu’nun (Oxford Üniversite­si), Singapur Ulusal Üniversite­si’nin stratejik ortakları ve Wharton Risk Yönetimi ve Karar Süreçleri Merkezi'nin (Pennsylvan­ia Üniversite­si) akademik danışmanla­rıyla hazırlanan rapora göre uzmanlarla yapılan küresel ankette her 6 kişiden yalnızca 1’i iyimser ve hatta her 10 kişiden yalnızca 1’i küresel toparlanma sürecinin hızlanacağ­ına inanıyor. Ayrıca çoğu uzman, küresel ekonomik iyileşmeni­n önümüzdeki üç yıl içinde değişken ve dengesiz olacağına inandıklar­ını belirtiyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye