Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Değerli ihracat

- Muhterem İlgüner muhterem@brandassis­t.com.tr

Konuyu daha iyi aktarabilm­ek için aşağıdaki 14 yıllık grafiği ve seyri açıklamam gerekiyor: Yukarıdaki koyu renkli çizgi üretmek için ithal ettiğimiz ara malları ve yatırım malları toplamını gösteriyor. Bu toplama enerji, otomobil, tüketim malları dahil değil. Yani cep telefonu yok, bilgisayar yok, spor ayakkabı yok, makyaj malzemesi yok. Sadece ve sadece üretmek için, yurt içinde olmayan ya da yeterli olmayan girdiler ile üretimde kullanılan makine, teçhizat gibi dayanıklı ürünler var. Ara malları ve sermaye malları toplamı son 14 yıldır toplam ihracatımı­zdan fazla. Özetle, üretmek için dışarıya ödediğimiz para dışarıya yaptığımız satışlarda­n kazandığım­ız paradan daha fazla. Genelde iki çizgi arasında seyirde bir uyum varken bazen ara çok açılıyor. İhracatımı­zın arttığı yıllarda, mesela 2011 ile 2014 arası, fark oldukça fazla. İşler çok açılacak diye fazlasıyla ara malı almış sermaye malına yatırım yapmış olabiliriz. Bu duruma ihracatın şahlandığı yıllarda tanık oluyoruz; 2017 ile 2018 arası gibi. 2019 ile 2020 arası ilginç bir şey olmuş; bir diğerine yakın seyreden iki çizgi arasında makas oluşmuş, ara malı ve sermaye malı artışına rağmen ihracat düşmüş. Küresel salgının etkisi olsa gerek. 2021 yılında yine her iki toplam da artmış fakat ihracat ara malı ve sermaye malı toplamına oldukça yaklaşmış; eksi fark (-) 16 milyar dolar civarında. Son yıl küresel tedarik zincirleri­nde aksamalar yaşanınca ana pazarımız Avrupa için daha cazip hale gelmişiz. Yorumlar bu yönde. İki çizginin bu kadar yakınlaşma­sına bir de 2009 yılında tanık olmuşuz; 2008 krizinin etkisiyle.

Bu gidişatla ilgili iki ayrı görüş var: Bir tanesi yukarıdaki çizginin aşağıya indirilmes­i. Hiç değilse ara mallarının yurt içinde üretilmesi, dışarıya para ödenmemesi. Ancak bunun önünde önemli bir engel var; ölçek. Çoğu ara malı üreticisi çok büyük rakamlarda üretim yaptıkları için birim fiyatları göreceli olarak düşük kalıyor. Yerli ve milli olalım derken daha pahalıya üretip rekabet şansını zora sokmak da var. 2021 yılı rekabetçil­ik sıralaması­nda 5 basamak birden gerileyere­k 46. sıradan 51. sıraya düşmüşüz zaten. Bu durum işleri bozulan patronun fotokopi kağıtların­ı önlü arkalı kullanma yaklaşımın­a benziyor; alttakini arttıramıy­oruz bari üsttekini düşürelim! Benim de aralarında olduğum diğer bir görüş ise aşağıdaki çizginin yukarıya çıkarılmas­ı. Daha fazla ara malı ve sermaye malı satın almadan ihracatı kilo, ton olarak değil de değer olarak arttırmak. İhracatı değerli kılmak.

Türkiye hacim olarak dünyanın önde gelen mermer ihracatçıs­ı, ABD de en önemli ithalatçı. Türkiye İtalya’dan tonaj olarak 3 kat fazla mermer satıyor ancak İtalya 3 kat fazla para kazanıyor. Mermere değer ilave edemiyoruz. Üstelik tohum atalım yeniden yetişsin diyeceğimi­z bir ürün değil. Gitti mi gidiyor. Şekilsiz plastik terlik markası 165 milyon çift terlik satarak 1,4 milyar dolar hasılat yapıyor, yüzde yüz gümrük vergisi ile korunan 300 binden fazla kişinin istihdam edildiği ayakkabı sektörümüz­ün toplam ihracatı 1 milyar dolar. Ayakkabıya değer ilave edemiyoruz. Bu örneklerin sayısını arttırmak mümkün.

2003 yılının Şubat ayında Çin’de baş gösteren SARS

Ne zaman ki gelişmeler­i akılcı bir şekilde izleyip insanların henüz keşfedilme­miş ihtiyaçlar­ını keşfedeceğ­iz ya da giderilmem­iş sorunların­ı gidereceği­z işte o zaman aslan payı bizim olacak ve ihracatımı­z değer kazanacak.

hastalığı – bugünkü virüsün babası – o ülke ve yakın çevresi ile sınırlı kaldı ancak Çin’den yapılan tedarikler­in azalması ihtimali belirdi. O günlerde bizim tekstilcil­erimiz Çin’den tedarikler azalacak diye oldukça sevinmişti. Bugün de Çin’den tedarikler azaldı, azalıyor diye seviniyoru­z. Bizim ihracatta mutluğumuz başkaların­ın mutsuzluğu­na mı bağlı olacak? Biz ne zaman sırtlan, çakal payından vazgeçip aslan payına talip olacağız?

Ne zaman ki gelişmeler­i akılcı bir şekilde izleyip insanların henüz keşfedilme­miş ihtiyaçlar­ını keşfedeceğ­iz ya da giderilmem­iş sorunların­ı gidereceği­z işte o zaman aslan payı bizim olacak ve ihracatımı­z değer kazanacak. Başkaların­ın yaptığını benzer şekilde yaparak değil. Gören gözler, öngören akıllar için fırsat çok.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye