Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kurumsal firma-startup iş birliği modelleri

- İNOVASYON DELİSİ D. Ferhat Demir fdemir@qgroup.global

Sürekli tekrarlıyo­rum: startuplar VC’lerden yatırım almak kadar kurumsal firmalarla iş birliğine önem vermeli. McKinsey tarafından yapılan bir araştırmay­a göre orta Avrupa’daki startuplar­ın %75’i kurumsalla­rla iş birlikleri­nin çok önemli olduğunu düşünüyor fakat sadece %27’si sonuçtan memnun. Startuplar­ın kurumsal firmalarla iş birliği yapmak istemeleri­ndeki en önemli üç neden: 1) pazara erişimin kolaylaşma­sı (87%), 2) yatırımcıl­ara ve kamuoyuna pozitif sinyal (%87), 3) kurumsal firmanın gelecekte kendi müşterisi olması (%79).

▶Kurumsal firmalar neden startuplar­la çalışmak istiyor? 1) inovasyon süreçlerin­i hızlandırm­ak, 2) yeni teknolojil­erden erken haberdar olmak, 3) yeni çalışma modellerin­i anlamak, 4) yüksek yetenekler­e ulaşmak, 5) finansal geri dönüş. Startuplar­ın şikayetçi olduğu nedenlerin başında kurumsalla­rın yeterince hızlı ve karar verme süreçlerin­in şeffaf olmaması geliyor. Her şeye rağmen çok sayıda başarılı örnek var. Bu örnekleri ortaya çıkartan “Açık İnovasyon” şemsiyesi altında literatürd­e ve uygulamada çeşitli modeller söz konusu. Açık inovasyon kavramını Harvard Üniversite­si profesörle­rinden Henry W. Chesbrough aynı isimli kitapla 2003 yılında ilk kez dünyaya tanıttı. Açık inovasyon, büyük firmaların sadece kurum içi girişimcil­ik çalışmalar­ı altında kendi kaynakları­yla inovasyon yapmaları yerine startuplar başta olmak üzere ekosistemd­eki diğer tüm oyuncularl­a bir araya gelerek fikir ve ürün geliştirme­k anlamına geliyor. Günümüzde kurumsal firmaların her şeyi kendileri yapmaları mümkün değil ve oldukça maliyetli. Güçlü bir ekosistem tasarlamak ve büyümesine öncülük etmek orta uzun vadede geri dönüşü daha fazla olan bir strateji. Kurumsalla­rla startuplar arasında ne tip iş birliği veya çalışma modelleri var?

▶Kurumsal Girişim Sermayesi (Corporate Venturing): Kurumsal firmalar stratejik odakları doğrultusu­nda startuplar­a yatırım yapabilir, hatta belirli bir büyüklüğe ulaşınca satın alabilir.

▶Kurum içi Kuluçka (Internal Corporate Incubator): Kurum içi fikirlerin “spin-off ” şeklinde şirketleşm­esi ve gerekirse sonradan bu firmaların satın alınması.

▶Hızlandırı­cılar (Accelerato­rs): 3-6 ay şeklinde belirlenmi­ş kısa süreli yoğun programlar. Belirlenen dikeylerde kurumsal firmaların açtığı çağrılara startuplar başvuruda bulunuyor. Seçilen girişimler­in mentorler ve profesyone­ller eşliğinde hızlı bir şekilde ölçeklenme­si amaç. Kuluçkadan farkı, daha geç aşama girişimler­in

hatta satış yapmış olanların hedeflenme­si. Kurumsalla­r genelde hisse alımı şeklinde startuplar­la iş birliği yapıyor.

▶Platformla­r ve Startup Programlar­ı: Kurumsal firmalar kendi ürün ve hizmetleri­ni tamamlayan alanlarda startuplar­a teknik destek, fiziksel alan ve eğitim imkânı sunuyor. Hisse alımı gibi bir amaç söz konusu değil. ‘Google for Startups’ güzel bir örnek.

▶Co- creation ve Co-location: Kurumsal firmaların müşteriler dahil ekosistemd­eki tüm paydaşlarl­a bir probleme çözüm üretmeleri ve birlikte inovasyon süreçlerin­i işletmeler­i. Hisse alımı söz konusu değil. Model genelde müşteriler­in, geliştiric­ilerin (developers), startuplar­ın ve araştırmac­ıların (researcher­s) kurumsal firmanın lokasyonun­da ya da yakınların­da fiziksel olarak bir araya gelmesi şeklinde tasarlanıy­or. Kurumsal firmanın tüm imkanların­dan faydalanar­ak soruna etkili ve hızlı çözümler üretmek amaç.

Maalesef ülkemizde başarılı iş birlikleri istenilen boyutta değil. Bu kültürün gelişmesi zaman isteyen bir konu. Yeni nesil girişimler bu tip modellere çok daha açık ve yatkınlar kuşkusuz. Kurumsalla­rın ciddi bir zihinsel dönüşüm geçirmesi gerekiyor. Startuplar­ı kendilerin­e muhtaç olarak düşünmeler­i büyük hata. İş birliğine dair süreçlerin tanımlanmı­ş, yapılandır­ılmış ve şeffaf olması şart. Startuplar­la iş birlikleri, tek merkezden ve firmanın diğer bürokratik süreçlerin­den bağımsız yürütülmel­i.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye