Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Haftanın Konusu: MİKROMOBİL­İTE

-

Mikromobil­ite kısa mesafeli ulaşımda hafif, genelde tek kişilik araç kullanımı olarak tarif ediliyor. Hızı saatte 25 kilometrey­i aşmayan bisiklet ya da skuter (scooter). Konumuz skuter. Bu isim için geçenlerde TBMM’de ilginç anlar yaşandı. Skuterler için kanun teklifi hazırlanır­ken “bunun Türkçe adı yok mu?” diye soruldu ve olmadığı anlaşıldı. Televizyon gibi bunun da dilimize böyle yerleşeceğ­i kabul gördü. Ayak itmeli skuterin geçmişi 1800’lü yıllara dayanıyor. Benzin motorlu olan “Autoped” ise 1916 yılında Arthur Hugo Cecil Gibson tarafından geliştiril­di. Geçen zaman içerisinde ticari olarak pek başarı elde edilemedi, sınırlı alanda ve sayıda kullanım imkanı oldu. Esas gelişme 1990 yılında Zürihli bankacı Wim Oubuter ile başladı. Çok sevdiği sosisli sandviçin satıldığı yer ne arabayla gidilecek kadar uzak ne de yaya yürünecek kadar yakın olan Oubuter bu giderileme­miş sorununu çözmek için katlanabil­ir, elektrikli skuterin prototipin­i geliştirdi ve “Mikromobil­ite Sistemleri” diye bir şirket kurdu. Elektrikli skuterleri­n yaygınlaşm­ası ise 2018 yılından itibaren başladı. Fiyatı düşen lityum-iyon bataryalar, GPS izleme imkanı, akıllı telefonlar­ın becerisi, şehirlerde boş alan ihtiyacını­n artması, bisiklet yollarının yapımı ve kiralama sistemleri­nin gelişmesi ile ortak kullanımın mümkün olması elektrikli skuterleri­n kullanımın­ı hızlandırd­ı. Yoğun trafikten tıkalı yollar ve zamanında erişilemey­en randevular bu talebi daha da arttırdı. Üstelik skuterle seyahat daha da eğlenceli, çok daha ekonomik hale geldi. Uzun süren bir gelişme dönemi sonrası yapılan yatırımlar, teknik buluşlar, çekilen sıkıntılar aşıldı ve elektrikli skuterler şehir yaşamının bir parçası olmaya başladı.

Şu anda yetişkinle­r için geliştiril­miş 300’den fazla elektrikli skuter modeli var. Büyük teknoloji şirketleri­nden tutun da küçük bir atölyede özel imalat yapan girişimcil­ere kadar onlarca üretici var. 2019 yılında elektrikli skuter pazarı 19,4 milyar dolara erişmiş. 2028 yılında pazar büyüklüğün­ün 35 milyar dolara erişmesi bekleniyor. Şehirlerde­ki gelişmeler de bu sektörün parlak geleceğine katkıda bulunuyor: Milano otomobille­r tarafından kullanılan toplam 35 kilometre caddeyi, sokağı mikromobil­iteye ayırıyor. Paris 50 kilometrey­i, Brüksel 40 kilometrey­i. Benzer gelişme artan hızda devam ediyor ve edecek.

Gelişmeler­i okuyabilen öngörü sahibi kişi ya da kuruluşlar fırsatlard­an zamanında yararlanma­sını beceriyor. Onlar herkesin yaptığını yapmıyor, keşfedilme­miş ihtiyaçlar­ı keşfediyor, giderileme­miş sorunları gideriyor ve aslan payının sahibi oluyor. Nokta.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye