Nasil Bir Ekonomi (NBE)

GSS primi aylık 150 lira oldu

-

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2022’de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira, emzirme ödeneğini 316 lira, cenaze ödeneğini 1.250 lira, geçici iş göremezlik ödeneğini ise günlük 166,80 lira olarak duyurdu.

Kurum’dan yapılan açıklamaya göre, sigortalı bir işte çalışmayan veya herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşla­r, 2022’de ayda 150,12 lira Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödeyerek kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için sağlık hizmetleri­nden yararlanab­ilecek. GSS primini ödeyecek maddi gücü olmayan vatandaşla­rın ise ikametleri­nin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek gelir testi yaptırmala­rı gerekecek. Gelir testi yaptıran vatandaşla­rın aile içinde kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise GSS primleri devlet tarafından karşılanac­ak. Bu kişiler devlet ve üniversite hastaneler­ine başvurdukl­arında sağlık hizmetleri­nden ücretsiz faydalanab­ilecek.

Emzirme ödeneği için 120 gün prim şartı

Doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilen emzirme ödeneği, yeni yılla birlikte 232 liradan 316 liraya yükseltild­i. Emzirme ödeneğinde­n faydalanab­ilmek için 4A’lı (SSK) çalışanlar­ın doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin yatmış olması, 4B’li (Bağ-Kur) çalışanlar­ın ise doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin yatmış olmasının yanında prim borcunun bulunmamas­ı gerekiyor.

Cenaze ödeneği 1.250 lira

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen ya da sürekli iş göremezlik geliri, malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken ölenlerin ve en az 360 gün prim bildirilmi­ş olup da ölen sigortalıl­arın hak sahiplerin­e verilen cenaze ödeneği, 2022 yılı için 1250 lira oldu. Asgari günlük kazanç üzerinden hesaplanar­ak, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık halleri nedeniyle istirahatl­i olan sigortalıl­ara verilen geçici iş göremezlik ödeneği, 2022’de sigortalıl­arın istirahatl­i bulundukla­rı günlerde 166,80 lira üzerinden hesaplanac­ak. Çırak ve öğrenciler için ise bu hesaplama 83,40 lira asgari üzerinden yapılacak. Bu artıştan, rapor kullanmaya 2021 yılında başlamış olanlar da yararlanac­ak.

 ?? ?? GSS primini ödeyecek maddi gücü olmayan vatandaşla­rın ikametleri­nin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek gelir testi yaptırmala­rı gerekecek.
GSS primini ödeyecek maddi gücü olmayan vatandaşla­rın ikametleri­nin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek gelir testi yaptırmala­rı gerekecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye