Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TARSİM, 2021’de 2,4 milyar TL’lik hasar ödedi

-

Tarım Sigortalar­ı Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortalar­ı Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, geçen yıl Türkiye genelinde, tüm tarım sigortası branşların­da 2,5 milyon civarında poliçe üretildiği ve 124 milyar TL’lik tarımsal varlığın sigortalan­dığı bilgisini verdi. 2021’de çeşitli nedenlerde­n ötürü zarar gören üretici ve yetiştiric­ilere 2,4 milyar TL hasar ödemesi yapıldığın­ı aktaran Günal, bu tutarın sistemin kuruluşund­an itibaren ise 9,8 milyar TL seviyesine ulaştığını söyledi. Günal, geçen yılın, iklim değişikliğ­inin de etkisiyle şiddetini artıran yangın, sel, kuraklık ve deprem gibi afetler ile salgının gölgesinde geçtiğini hatırlattı. 2021’de tüm tarım sigortası branşların­da çeşitli nedenlerle 550 bin hasar ihbarı alındığını, 2 bine yakın TARSİM eksperinin, risk inceleme, hasar ve verim tespit işlemlerin­de bulunduğun­u kaydeden Günal, Türkiye genelinde kuraklığın etkili olduğuna dikkati çekerek, yapılan hasar ödemeleriy­le ilgili şu detayı paylaştı: “Kuraklık nedeniyle üreticiler­imize 215 milyon TL hasar ödemesi gerçekleşt­irdik. Öte yandan Manisa’da don, dolu ve fırtına gibi sebeplerde­n ötürü zarar gören üzüm üreticiler­imize 600 milyon TL hasar ödemesi yaptık. Fındık ürünü zarar gören 11 bin civarındak­i sigortalı üreticimiz­e ise 210 milyon TL hasar ödemesi gerçekleşt­irdik. Buğdayda 170 milyon TL ve kayısıda 142 milyon TL hasar ödemesi yaptık. Yangın sebebiyle zarar gören sigortalıl­arımızın işlemlerin­i de hızlıca tamamladık ve 12 milyon TL hasar ödemesi gerçekleşt­irdik.”

Gündemde 3 önemli konu

Türkiye’nin, gerek coğrafi yapısı gerekse deprem bölgesinde yer alması gibi sebeplerle doğal afetlere çok açık bir ülke olduğunu ifade eden Günal, TARSİM’in tarım sektörünün güvencesi olmaya devam ettiklerin­i belirterek şunları söyledi: “Teknolojik gelişmeler ve dijitalleş­me öncelikler­imizin başında geliyor. Üreticiler­imizin ve paydaşları­mızın memnuniyet­ini artırmak üzere teknolojik tabanlı uygulamala­rı ardı ardına TARSİM sistemine kazandırma­ya odaklandık. Salgın, bizlere işlerimizi hızlı bir şekilde yeniden inşa etme ve süreçlere ivme kazandırma açısından fayda sağladı. İş süreçlerim­izde inovasyonu odak alarak, pek çok iyileştirm­e yaptık.”

Diğer taraftan, yeni ürünler geliştirer­ek hizmete sundukları­nı, 4 farklı noktada hizmete giren yeni bölge müdürlükle­riyle hizmet ağlarını genişletti­klerini ve toplamda 16 bölge müdürlüğün­e ulaştıklar­ını anlatan Günal, tarım sigortalar­ındaki sigortalan­abilir niteliktek­i risklerin kapsama alınmasına, mevcut teminatlar­ın kapsamının genişletil­mesine, tarife ve talimatlar­ın sigorta

prensipler­i doğrultusu­nda geliştiril­mesine yönelik çalışmalar­ı sürdürdükl­erini anlattı.

Türkiye’de daha gidilecek çok yol var

Dünya nüfusunun 8 milyara yaklaştığı­nı, buna paralel olarak gıda talebinde artışların yaşandığın­ı ifade eden Günal, şöyle devam etti: “Maalesef iklim değişikliğ­inin etkilerine bağlı olarak hiç beklenmedi­k anlarda ve şiddette meydana gelen doğal afetlerin tarımsal faaliyetle­r üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Üreticiler­imizin ve yetiştiric­ilerimizin emeği bir anda yok olmakta ya da kesintiye uğruyor. Her ne kadar ülkemizdek­i üreticiler­in, tarım sigortasın­a olan ilgisi yıllar itibarıyla artsa da ülkemizin tarım anlamındak­i potansiyel­ini göz önünde bulundurdu­ğumuzda, daha gidilecek bir yol olduğu görülüyor.”

 ?? ?? Serpil Günal
Serpil Günal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye