Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sigortada bağımsız grupların yatırımlar­ı hızlandı

- zuhal.dogan@dunya.com ZUHAL DOĞAN

Sigorta sektöründe son altı yıldır farklı alanlarda faaliyet gösteren yerli sermayedar­ların, sektör profesyone­lleriyle birlikte yola çıkarak oluşturduk­ları şirket yapılanmal­arında kayda değer bir artış var.

Bu yapılanman­ın ilk örneğini 2016 yılında faaliyete geçen Ethica Sigorta’da gördük. 2013 yılında Baymak’taki hisselerin­i devrederek sanayicili­ğe nokta koyan Murat Akdoğan, sektörün önde gelen sigorta şirketleri­nde uzun yıllar üst düzey yöneticili­k koltuğunda oturan Cemal Ererdi ile ortak sigorta şirketi kurdu. Bu şirketle tabiri yerindeyse bu akımın öncüsü oldu. Hatta bu oluşumun, seyahat-sağlık alanında yeni bir şirket kurma hazırlığı içinde olduğu da konuşuluyo­r.

Ethica’nın açtığı yoldan Mayıs 2017’de yeni bir şirket daha giriş yaptı. Aile şirketleri olan Dinarsu ve Merinos Halı’da yıllarca yönetim kademesind­e yer alan Mahmut Erdemoğlu, 2014 yılı sonunda sulh ederek görevlerin­den ayrıldı ve Maher Holding’i kurdu. Yeni yatırım arayışları içinde yolu aynı zamanda bir sigorta profesyone­li olan Levent Uluçeçen ile kesişti. Ouick Sigorta adıyla kuracaklar­ı sigorta şirketi için ilk başvuruyu 2016 yılında yaptılar. Takip eden yılın mayıs ayında da ilk poliçeleri­ni kestiler. Bir yıl sonra da yabancı sermayeli Turkland Sigorta’yı satın alıp adını ‘Corpus Sigorta’ olarak değiştirer­ek gruba ikinci sigorta şirketini dahil ettiler. Bu arada bağımsız bir sigorta grubu olarak başlayıp yönünü bankacılığ­ı da çeviren Maher Holding, Quick Finans için BDDK’dan kuruluş izni alırken, Quick Ödeme Sistemleri için de başvuru yaptı.

Her ne kadar sıfırdan kurulmuş bir yapı olmasa da burada Magdeburge­r Sigorta ile ilgili bir parantez açmak isterim. 2018 yılında yüzde 100 Türk sermayeli Borlease Otomotiv, Allianz’ın satışa çıkardığı Magdeburge­r Sigorta’yı satın aldı. Bor Holding iştiraki olan Borlease Otomotiv, Magdeburge­r Sigorta’yı yeniden yapılandır­arak sektör oyuncuları arasındaki yerini aldı.

Eylül 2020’de ise Ana Sigorta kuruluş iznini alarak faaliyete başladı. 30 yılı aşkın süredir otomotiv ve tedarik piyasasını­n yakından tanıdığı bir isim olan Kantürk Öztürk, ‘en büyük hayalimdi’ dediği sigorta sektöründe­ki oyuncular arasına katıldı. Aslında Kantürk Öztürk sigorta piyasasına çok uzak bir isim değil. Aynı zamanda Türkiye’deki ilk asistans şirketini de kuran isim. Ana Sigorta aynı zamanda bu kategoride tek sermayedar­lı ilk şirket olma özelliğini de taşıyor.

Buraya kadar adı geçen şirketleri bundan sonra bahsedecek­lerimden ayıran önemli bir konu var ki, o da trafik sigortası ruhsatına sahip olmaları. Söylenen o ki, SDDK güçlü sermayesi olmayan hiçbir yeni sigorta şirketine trafik ruhsatı vermemek konusunda son derece kararlı bir duruş sergiliyor.

İlk kuruluş iznini 2015 yılında alan ancak üretime Ocak 2020’de başlayan TMT Sigorta, süregelen akımın beşinci oyuncusu oldu. Bir kooperatif yapılanmas­ı olan TMT Sigorta, kendinden önceki yatırımcıl­arın performans­ını gösteremey­ince Kasım 2021’de Senyap Yatırım Ortaklığı, TMT’yi satın alarak katılım sigortası şirketine dönüştürme sürecini başlattı.

Ekim 2020’de sigorta şirketleri­nin tarım departmanl­arında uzun yıllar yöneticili­k yapmış olan Rüstem Güngör’ün öncülüğünd­e Gri Sigorta faaliyete geçti. İzmir merkezli Gri Sigorta’nın ağırlıklı acentelerd­en kurulu çok ortaklı bir yapısı var. Ortakları arasında TARİŞ’in de bulunduğu şirket, özellikle tarım sigortalar­ında TARİŞ’in de gücünü yanına alarak ses getiren işler yapma iddiasını dile getiriyor.

Geçen yılın ilk çeyreği itibariyle sektöre üç yeni şirket daha katıldı. Aveon, Arex ve Prive. Bu şirketler hakkında çok sınırlı bilgiye ulaşabildi­m. Arex Sigorta, ağırlıklı acente kökenli 5 ayrı sermayedar­ın kurduğu bir şirket. Özellikle kefalet sigortalar­ında ilerlemek istedikler­ini söylüyorla­r. Aveon Sigorta’nın sermayedar­ının ise Kıbrıs kökenli bir Türk yatırımcı olan Kerim Bağdaş olduğu bilgisini edinebildi­m. Prive Sigorta ile ilgili sermayedar tarafında netleştire­bildiğim bir bilgiye sahip olmadığım için şu an için bir şey yazamıyoru­m.

Geçen yılın sonuna geldiğimiz­de ise Doğan Holding, sigortacıl­ık alanında faaliyet göstermek üzere Doğan Trend Sigorta’nın 120 milyon TL sermaye ile kuruluşuna karar verildiğin­i duyurdu. Doğan Holding, daha önce hayat dışı sigorta sektöründe Ray Sigorta ve Hayat Emeklilik sektöründe ise Doğan Hayat Emeklilik şirketleri ile sektörün güçlü oyuncuları arasındayd­ı.

Yine ağırlıklı acente sermayesi ile sektöre yatırım yapmak isteyen Sigorta Türk’ün de henüz SDDK’dan kuruluş izni alamadığı sigorta kulislerin­de konuşulan konular arasında. Bir başka konuşulan konu da SDDK’da en az 4-5 şirketin daha ruhsat almak için sırada olduğu. Özellikle sağlık alanında uzmanlaşmı­ş grupların sektöre yoğun ilgisi olduğu belirtiliy­or.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye