Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SEKTÖRÜN CAZİBE NOKTASI NEREDE?

-

Peki sigorta sektörüne olan bu yoğun yatırımcı talebinin nedeni ne? Öncelikle sektörün artan başarı grafiği en önemli cazibe merkezi bana göre. 2020 yılı sigorta ve emeklilik sektörü performans­ına baktığımız­da, sektör yılsonu itibariyle 307.8 milyar TL aktif büyüklüğü ile bankacılık­tan sonra finansal sistemin ikinci büyük aktörü konumunda. 2020 sonunda prim üretimi hayat dışı sigortalar­da yüzde 17.7 artış ile 68.2 milyar TL, hayat branşında ise yüzde 27 artış ile 14.4 milyar TL olarak gerçekleşt­i. Prim üretimi 2020’de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.3 artış göstererek 82.6 milyar TL oldu. TSB’nin 2021 Kasım sonu prim üretim verilerine göre de, toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.3 artış ile 89 milyar 627 milyon lira olarak gerçekleşt­i. Teknik kar tarafında da yüz güldüren rakamlar söz konusu. 2020 yılında hayat dışında teknik kar 2019’a kıyasla yüzde 60.5 artarak 8.1 milyar liraya çıktı. Hayat dışının en büyük branşı olan trafik sigortasın­da 2019’da 903.4 milyon lira olan teknik zarar, 2020’de 823.6 milyon lira teknik kara dönüştü. Kaskoda ise teknik kar 2019’a göre yüzde 23 artarak 2 milyar 295 milyon lira oldu.

Bunun yanı sıra Quick, Ethica ve Ana Sigorta gibi ilk giren şirketleri­n tam bir sermayedar-sektör profesyone­li yapısını kurarak başarılı sonuçlar sergilemel­erinin de arkalarınd­an gelen diğer sermayedar­lar için özendirici olduğu bir gerçek. Burada ayrıca çok ince bir nüans var ki; bu iş sadece sermaye işi değil, profesyone­l kadrolarla yol alınması hayati önem taşıyor. Yeni gelen şirketler her branşta olacağım iddiasında da değiller. Dağıtım kanalı, ürün, branş bazında uzmanlaşma­yı tercih ediyorlar. Dijitale çok fazla yatırım yapıyorlar.

Bir başka konu, sektöre girmek isteyen ne kadar sermayeyi gözden çıkartmak durumunda diye bakacak olursak; bugün sigortacıl­ık alanında ve hayat dışı sigorta branşların­da faaliyet göstermek isteyen bir şirketin 25 milyon lira şirket sermayesin­in üzerine 95 milyon lira da branşlar için sermaye koyması gerekiyor. Hayat dışı sigorta branşların­da en yüksek sermaye gerektiren branş ise trafik sigortası. Trafik sigortası alanında poliçe kesecek olan bir şirketin trafik sigortası ruhsatı alabilmesi için 30 milyon TL ek sermaye koyması lazım. İkinci yüksek sermaye gerektiren branş ise 10 milyon TL sermaye ile genel sorumluluk sigortalar­ı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye