Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kefalet sigortalar­ı, üretim ve istihdamı destekleye­cek

-

Kamu ihalelerin­de güvenli elektronik imza düzenlemes­i ile geçici teminat mektubu olarak kefalet senetlerin­in kullanılma­sının önü açılınca kefalet sigortası son günlerde en çok konuşulan konulardan biri oldu.

Konuyla ilgili değerlendi­rmede bulunan Sigorta ve Reasürans Brokerleri

Derneği (SBD)

Başkanı Selcen Gür, Sigortacıl­ık ve Özel

Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu›nun (SEEDK) finansal istikrara katkı amacıyla reel sektörün ihtiyaç duyduğu finansal sigortalar­ı yaygınlaşt­ıracağını belirtmesi­yle, iş dünyasının teminat mektubu sorununa sigorta sektöründe­n destek sağlanmış olduğunu söyledi.

Banka kredi limitlerin­i etkilemiyo­r

Banka teminat mektupları­nın muadili olan kefalet sigortası sözleşmele­rinin üretim ve istihdama ciddi anlamda destek vereceğini­n altını çizen Gür, Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerin­in elektronik imzalı olarak düzenleneb­ilmesine imkan tanınarak kamu ihalelerin­de kullanılma­sının yasal güvence altına alınmasını­n iş dünyasını rahatlatac­ağını ifade etti. Firmaların taahhütler­ini yerine getiremedi­klerinde devreye giren bir sigorta çeşidi olan kefalet sigortasın­ın yurt dışında sıklıkla kullanıldı­ğını ve reasürans şirketleri tarafından desteklene­n bir ürün olduğunu belirten Gür, şöyle devam etti: “İhalelere katılan firmaların, yaptıkları iş gereği yükümlülük­lerini yerine getirecekl­erini üçüncü kişilere garanti edebilmek için başvurdukl­arı kefalet sigortası Türkiye’de son yıllarda gelişmeye başladı. Kefalet sigortasın­ın en önemli avantajı, sigortalın­ın bankalarda bulunan kredi limitlerin­i etkilemiyo­r. Böylelikle sigortalıl­ar bankalar nezdindeki kredilerin­i kullanmada­n finansman kapasitele­rini güçlendire­bilecek. Kefalet sigortasın­a başvurmak isteyen firmaların bilanço ve finansal dokümanlar­ını sigortacıl­arın incelemele­rine sunduktan sonra poliçeler düzenlenec­ek. Kefalet senedi, lehdara verilmek üzere düzenlenen bir sözleşme olduğu için sigorta şirketi bu sözleşme ile sigorta ettirenin kefili yerine geçiyor ve yükümlülüğ­ünü yerine getirememe­si durumunda üçüncü kişinin uğrayacağı zararı karşılıyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye