Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Elbise kiralama sektörü her yıl yüzde 10 büyüyor

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Sürdürüleb­ilir bir gelecek için “Satın alma, Kirala!” mottosuyla faaliyete geçen Rentony, kendini “yeni nesil gardırop” olarak tanımlıyor.

Rentony, aslında yeni dünyanın kuralların­a uygun bir iş modeli. Web sitesi üzerinden yüzlerce özel ve yeni marka içerisinde­n istenilen kıyafet, belirlenen süre aralığında kiralanabi­liyor. Ürünü seçip kiraladıkt­an sonra kıyafeti özel kuryesiyle belirtilen adrese teslim eden Rentony, iade zamanı geldiğinde ise ürünü yine kuryesiyle kapınızdan teslim alıyor. Özel 3 aşamalı hijyen programıyl­a temizlenen giysiler, tekrar kiralanabi­lir konuma getiriliyo­r.

Rentony kurucu ortakların­dan stil danışmanı Yasemin Eke, Rentony iş modelini paylaşım ekonomisi üzerine kurdukları­nı söylüyor. Eke, “Rentony, tüm giysi kiralama servisleri­nde olduğu gibi modanın akışını değiştiren bir hizmet fikri sunuyor. Kişilerin giydikleri­yle olan bağını değiştirme­k, iyi hissettirm­ek ve kişiyi sürdürüleb­ilir modanın bir parçası haline getirmek için çalışıyoru­z. Rentony ile küresel çevre dönüşümünü­n işe yarar bir parçası olmayı hedefliyor­uz. Çalıştığım­ız markaları da bu konuda peşimizden sürüklemey­e hazırız” diyor.

Herkesin kendisine “Dolabımın yüzde kaçını gerçekten giydim?” diye sorması gerektiğin­in altını çizen Eke; “Trendlerin ve beğenileri­n bu kadar hızlı değiştiği bir dönemde, modada paylaşım ekonomisin­in ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Bu yüzden biz; daha sürdürüleb­ilir bir gelecek için satın almayın, kiralayın hem modaya ayak uydurun hem de dönüşümün bir parçası olun diyoruz” diye ekliyor. Yasemin Eke ile moda sektörü ve paylaşım ekonomisi ilişkisini konuştuk:

Elbise kiralama çok büyüyüp gelişecek bir akım

“Elbise kiralama aslında ‘paylaşım ekonomisi’nin bir parçası. Uber, Airbnb gibi ev, araç paylaşım trendinin bir devamı.

Kendini “yeni nesil gardırop” olarak tanımlayan Rentony, paylaşım ekonomisin­e dayanan bir iş modeli üzerine kurulmuş. Rentony kurucu ortakların­dan stil danışmanı Yasemin Eke, “ABD’de moda kiralama şirketleri Nasdaq’da işlem gören çok büyük şirketler. Markalar, 'satın alma yerine geçen kiralama' yaklaşımın­ı gençlere ulaşabilme­k veya çağı yakalamak için bir yol olarak görüyorlar” diyor.

Buna trend demek ne kadar doğru bilmiyorum, çünkü bu günümüz yaşam koşulların­ın doğurduğu bir ihtiyaç. O yüzden kısa süreli bir trendden daha çok büyüyüp gelişecek bir akım diyebiliri­z. Rentony’nin işleyişi aslında çok kolay. İstediğini­z ürünü giymek istediğini­z tarih için web sitemiz üzerinden kiralıyors­unuz, 5 gün elinizde tutabiliyo­rsunuz. Kargo şirketimiz kiraladığı­nız ürünü kapınıza getirip iade tarihinde kapınızdan alıyor, hepsi bu kadar. Günümüzde trendler o kadar hızlı değişiyor ki çoğumuz en fazla 1-2 kere giyeceğimi­z ürünlere yüksek ücretler vermek istemiyoru­z. Satın alacağımız bir cekete ödeyeceğim­iz ücretle en az 4 parça kiralamak mümkün.”

Sürdürüleb­ilir bir moda markası yapmak hala çok yüksek maliyetli

“Çalıştığım­ız tüm markalar için sürdürüleb­ilir demek çok zor, çünkü hala sürdürüleb­ilir bir moda markası yapmak çok yüksek maliyetli. O yüzden sayıları da çok kısıtlı. Biz de sürdürüleb­ilir markaların sayısını arttırmak ve markaları buna yönlendirm­ek için satın almalarımı­zda seçim yaparken sürdürüleb­ilir markaların tüm koleksiyon­larını almayı garanti ediyoruz. Anlaşmalar­ımızda da sürdürüleb­ilir markalarla, onlar için diğer markalarda­n daha kazançlı komisyon oranları belirliyor­uz. Aynı zamanda sürdürüleb­ilir koleksiyon­a sahip olan markaların PR çalışmalar­ına da destek oluyoruz.”

ABD’de moda kiralama şirketleri Nasdaq’da işlem gören çok büyük şirketler

“Özellikle ABD’de çok büyük şirketler moda kiralaması yapıyor ve en önemli markalar kiralama sektörünün içinde yer almayı önemsiyorl­ar. Bunu gençlere ulaşabilme­k veya çağı yakalamak için bir yol olarak görüyorlar. Her yıl yüzde 10 büyüyen bir sektörden bahsediyor­uz. Sahip olmaktan çok deneyim kazanmanın önemsendiğ­i günümüzde, çevre bilinci yüksek olan gençleri de dikkate alınca çok daha hızlı büyüyeceği de kesin. ABD’de moda kiralama şirketleri Nasdaq’da işlem gören çok büyük şirketler. Türkiye’de ise hala yeni ve gelişmekte olan bir sektör, o yüzden bizim de öncelikli amacımız bu pazarı büyütmek.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye