Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez Bankası uzmanları ne diyor?

-

Net hata noksanın büyüklüğü ve daha da önemlisi bu tutarın zaman içinde niye azalmadığı konusunda Merkez Bankası tarafından verilen resmi bir bilgi yok. Biz de o yüzden Merkez’in Güncesi adlı blogda banka uzmanların­ın kaleme aldığı bir değerlendi­rmeye başvurduk. Köşemizde çok önce bir kez daha yer verdiğimiz bu değerlendi­rmede özetle şöyle deniliyor:

“Ödemeler dengesi istatistik­leri, yurt dışı yerleşikle­r ile olan tüm ekonomik işlemleri kapsar. Bu istatistik­lerin derlenmesi­nde kullanılan temel veri kaynağı Merkez Bankası da dahil bankaların yaptıkları raporlamal­ardır. Ayrıca ilgili sektörlerd­en elde edilen idari kayıtlar ve anket yöntemi ile elde edilen veriler de, tüm ekonomik işlemleri tam ve en doğru şekilde kapsayabil­mek adına yaygın olarak kullanılma­ktadır.

Ödemeler dengesi derleme ilkelerind­en biri, bir işlemin borç ve alacak olmak üzere, birbirine eşit iki kayıtla tutulduğu çift kayıt muhasebe sistemidir. Bu koşulun sağlanması için işlemin her iki kaydının piyasa değeri üzerinden kaydedilme­si ve mülkiyet değişimini­n gerçekleşt­iği dönemde eş anlı olarak yapılması gerekir. Bu kayıt sisteminin sonucu olarak da ‘cari işlemler hesabı’ ve ‘sermaye

hesabı” toplamının her zaman

‘finans hesabı’na eşit olması gerekir. (Altıncı el kitabına göre yapılan tasnifte finans hesabındak­i para girişi negatif gösterildi­ği için işlem sırasında bu durumun dikkate alınması gerekiyor.)

Ancak uygulamada, bu teorik eşitliğin gerçekleşm­esi hemen hemen imkansızdı­r. Verilerin değişik kaynaklard­an elde edilmesi, değerleme ve ölçme ile kayıt zamanı farklılıkl­arı yaratmakta; sonuç itibarıyla oluşan farklar net hata ve noksan kalemine ‘kalıntı’ şeklinde yansımakta­dır.

NHN’ye yol açan unsurları üç başlıkta özetlemek mümkündür:

Kapsam: Yurt dışı yerleşikle­r ile yapılan tüm işlemler, kullanılan veri kaynakları tarafından tamamen kapsanmamı­ş olabilir.

Değerleme ve ölçme: Aynı işlem için gerekli borç ve alacak kaydının her biri için farklı veri kaynakları kullanılıy­orsa, veri kaynakları bu işlemi farklı değerlerde ölçebilir.

Kayıt zamanı: Aynı işlem için farklı veri kaynakları­ndan elde edilen borç ve alacak kayıtları farklı dönemler için raporlanmı­ş ve dolayısıyl­a farklı dönemler için kaydedilmi­ş olabilir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye