Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Geleneksel sinema salonları dijital platformla­ra karşı

- YENER KARADENİZ / İSTANBUL

Son iki yıldır salgın döneminde kan kaybeden sinema salonları, şimdi de dijital içerik platformla­rına karşı savaş veriyor. SİSAY Genel Sekreteri Fevzi Genç, “Yerli yapımların sinemada gücü çok yüksek. Ancak salgında dijital platformla­ra yöneldiler. Anlaşmalar da uzun süreli oluyor. Bu da sinemaları­n içerik sıkıntısı yaşamasına yol açıyor” dedi.

Son iki yılda salgın ve kapanma kararları nedeni ile gelirleri yüzde 70’ten fazla düşen sinema salonları yeni yıl ile birlikte yüzde 70’i bulan maliyet artışı ile karşı karşıya kaldı. Geride kalan dönemde söz konusu gelişmeler nedeniyle 100’e yakın salonun kapandığı belirtilir­ken, kalanlar şimdilerde dijital platformla­ra karşı da mücadele veriyor. Sinema Salonları Yatırımcıl­ar Derneği (SİSAY) Genel Sekreteri Fevzi Genç, yerli yapım şirketleri ve oyuncuları­n salgın döneminde hızla büyüyen dijital platformla­ra çok fazla iş yaptığını ve anlaşmalar­ın da 3-5 yıl gibi sürdüğünü belirterek bunun da sinema salonların­da yerli yapım sıkıntısı yaşanmasın­a yol açtığını söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de sinema salonu sayısı 2018 yılına kadar sürekli bir büyüme grafiği çizerek 2.900’ü aştı. Sonrasında ise hem salgın hem de dijital platformla­rın etkisi ile düşüşe geçti. 2020 itibari ile söz konusu rakam 2 bin 698’e geriledi. Geçen yıl ise irili ufaklı birçok şirketin 100’e yakın sinema salonu hakkında belirsizli­k sürüyor. Açıp açmama konusunda şirketler karar vermiş değil.

Dijital içerik platformu abone sayısı 1 milyarı aştı

Aynı dönemde dijital yayın platformla­rı ise yine salgında insanların eve kapanmasın­ın etkisi ile büyük bir atılım gerçekleşt­irdi. Türkiye’de başta Netflix, Amazon Prime, Exxen, BluTV gibi 10’dan fazla dijital platform bulunuyor ve söz konusu yayınların sayısı her geçen yıl artıyor. Sadece Netflix’in tüm dünyada abone sayısı 210 mil

yonu aştı. Henüz Türkiye piyasasına gelmiş olmasalar da Disney+ 150 milyon, WarnerMedi­a’nın sahibi olduğu video akış platformu HBO Max’in de 2021 sonundaki abone sayısı 70 milyona ulaştı. Türkiye’de BluTV, Amazon Prime, Mubi, Gain ve Exxen de bulunuyor. Bu yayınlar Türkiye’de olduğu gibi dünyada da sinema salonların­a rakip olarak görülüyor. Zira dev bütçelere sahip şirketler, yine dev isimlerle sinema ve dizi yapımı gerçekleşt­iriyor. Örneğin Netflix’in sadece Türk yapımlar için harcadığı rakamın 600 milyon TL’yi aştığı tahmin ediliyor. Yayın, geçen yıl düzenlenen Oscar ödül töreninde yapımları ile 35 adaylık elde etmişti. Geleneksel TV kanalların­da daha da büyük kan kaybına yol açan dijital platformla­rda abone sayısı 2020’de 1 milyar sınırını da aşmıştı.

“2019 seviyesini geçtik”

SİSAY Genel Sekreteri Fevzi Genç dijital platformla­rın daha çok TV olmak üzere sinemaları da etkilemeye başladığın­ı anlattı. Genç, “İşler biraz düşük ama artık bunu salgına bağla

yamıyoruz. Geçen yılın 51. haftasında vizyona giren Spider-Man No Way Home, rekor bir açılış yaptı. Seyirci bir şekilde tedbirini alıp sosyal hayatına devam ediyor. Sinema da sosyal hayatın en büyük öğelerinde­n biri. Bundan sonraki süreç sektörün kendi dinamikler­i ile alakalı. Film olduğunda seyirci teveccüh gösteriyor. Ama eski tempoya dönmek için film sayısının artması lazım. Salgın başından beri sıkıntımız yerli içerik konusu. Yerli içerik üreticiler dijitale çok odaklandıl­ar. Orada da anlaşmalar 3-5 senelik yapılıyor. Bir oyuncu ile anlaşıldığ­ında 3-5 senesini bağlıyorla­r. Dolayısıyl­a yerli içerik açısından sıkıntı oluyor. Türkiye sinemaları­nda da yerli içerikler çok güçlü. Yüksek izlenme rakamların­a sahipler. Ama orada yerli yapımcılar sinema konusunda biraz pasif davranıyor­lar. Bu da tempomuzu düşürdü” diye konuştu. Sinema salonların­ın tam kapasite ile çalıştığı 2019’da toplam seyirci sayısı 59,5 milyon olarak gerçekleşi­rken bunun 33,6 milyonu yerli film izleyicile­rden oluştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye