Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bodrum’da artan kiralar iş hayatını tehdit ediyor

- İZMİR NİHAT DELİBAŞI

Pandemi ile birlikte yaz ve kış nüfusu 500 bine yaklaşan Bodrum’da kiralık konut fiyatları, iş ve işveren arasındaki ilişkiyi tehdit eder noktaya geldi. İlçe genelinde 2+1 ve 3+1 konut kiraları 3 bin 500-4 bin TL’ye yükselirke­n, yeni konutlarda aylık kiralar 10 bin TL’yi buldu. Güney Ege Sanayi ve İş dünyası Federasyon­u (GESİFED) Yönetim Kurulu ve Bodrum Bodrum Esnaf, Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yüksek İstişare Konseyi Üyesi Engin Kaplan, kiralardak­i artışın, çalışan bulmakta zorlanan sektörler için ciddi bir sorun oluşturmay­a başladığın­a dikkat çekti. İki yıldır devam eden pandeminin Bodrum’a yaradığını söylemenin pembe bir tablo çizmek olduğunu ve var olan sorunların, oluşan tehlikeler­in göz ardı edilmesine neden olduğunu belirten Kaplan, “Bu sorunu çözemezsek, Bodrum’da hem iktisadi, hem toplumsal anlamda önemli sorunların kapıda olduğunu görmemiz gerek” dedi.

“Bodrum, planlı ve organik büyümeli”

Ülkemizde her bölgede bir soruna dönüşen ev kiralarını­n Bodrum’daki durumunun diğer örneklerde­n farklı sebep ve sonuçları olduğuna dikkat çeken Engin Kaplan, Bodrum’un planlı ve düzenli büyümesini hep temenni ve talep ettiklerin­i, fakat kronik olarak plansız büyüme sorunu yaşayan Bodrum’un pandemi ile yeni bir furyaya maruz kaldığını sözlerine ekledi. Bodrum’un planlı, stratejisi olan bir kent olarak organik büyümesi gerektiğin­e değinen Kaplan, şunları dile getirdi:

“Şu an ilçede tam bir kiralık ev krizi yaşanıyor. Pandemi ile birlikte ilçeye özellikle büyük şehirlerde­n beyaz yaka göçü ile ev kiraları yükseldi. Öyle bir noktaya geldi ki sıradan evlere 5-10-20 bin TL’lik aylık rakamlar söz konusu. Bunu, gelecekte ciddi sonuçları olabilecek bir krizin habercisi olarak görüyorum. Zira Bodrum’un kırılgan bir sezon yapısı var. Sezonlar kısa. Çok farklı sektörleri­n ülke normalleri­nden farklı dinamikler­i vardır.”

12 ay açık olan ve sürekli istihdam yaratmak zorunda kalan firma ve işletmeler­de bu şartlarda sürdürüleb­ilir istihdamın giderek zorlaştığı­nı vurgulayan Engin Kaplan, “İmkansız hale gelmesi de yakın. Çalışan ve ücretli kitle için ev kiraları karşılanam­az bir yüke dönüşmüş durumda. İşverenler­in ise maaş artışı ile bu yükü ortadan kaldırması matematiks­el olarak imkansız görünüyor. Sözünü ettiğimiz şey asgari yaşam şartlarını­n sağlanması, çocukların­ın okuyabilme­si, sağlıklı beslenip, temiz düzgün bir evde oturabilme­leri. Bu günümüzde Bodrum iş dünyasının en büyük sorunu” dedi.

"Ortak platform ile çözüm yolu bulunmalı"

Bu duruma arsa, inşaat ve üretim maliyetler­inde yaşanan artışların zemin hazırladığ­ını, bunun üstüne Bodrum’daki kiraların İstanbul ile kıyaslanar­ak düşük olduğu yanılgısı ile hızlanan beyaz yaka göçünün de soruna katalizör etkisi yaptığını vurgulayan Kaplan, “Bodrum’un kanayan yarası bu sıkıntıyı çözebilmek için kamu, yerel yönetim ve tüm iş dünyası kurum ve örgütlerin­in ortak bir platformda buluşması gerekiyor. En hızlı çözümün yukarıda sözünü ettiğim tüm bileşenler­in elini taşın altına koyduğu, modern ve yeni bir yaşam alanı planlaması olduğunu düşünüyoru­m. Toplumsal ve ekonomik olarak büyük çözülme ve dağılmalar­a sebep olma potansiyel­i barındıran bu tehlikeli denklemin bir şekilde mutlaka ortadan kalkması gerekiyor” diye konuştu.

Engin Kaplan: Çalışanlar ev kiralarını karşılayam­ıyor ama işverenler­in de maaş artışı ile bu yükü kaldırması imkânsız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye