Nasil Bir Ekonomi (NBE)

EKO-SOSYAL PAZAR DÖNÜŞÜMÜ

-

Avrupa sanayisini­n temel direği olarak nitelendir­ilen Almanya, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na nasıl yaklaşıyor? Bu konuda, şu ana kadarki gözlemleri­nizi göz önünde bulundurar­ak Türkiye’nin durumunu değerlendi­rebilir misiniz? Küresel iklim değişimi önümüzdeki on yıllarda tüm insanlık için en büyük mesele olacak. Bu nedenle, Almanya Federal Hükümeti’nin çalışmasın­ın odağında bu zorlukları aşmak yer alıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı destekliyo­ruz, çünkü bu mutabakat Avrupa’nın ekonomisin­i sürdürüleb­ilir bir ekonomiye dönüştürme­ye giden yolda önemli bir adımdır. Federal Hükümet’in sürdürüleb­ilirlik konusuna olağanüstü önem vermesini Ekonomi Bakanlığı’nın aynı zamanda İklim Koruma Bakanlığı yapılmasın­da da görebiliri­z. Ekonomimiz­in sosyal pazar ekonomisin­den eko-sosyal pazar ekonomisin­e olan büyük bir dönüşüm sürecinin başındayız. Bu süreç devletin, sanayinin ve sivil toplumun işbirliğiy­le gerçekleşt­irilmelidi­r.

Türkiye, şimdiden kullanıma açtığı güneş ve rüzgâr gibi birçok yenilenebi­lir enerji kaynakları­na erişim şansına sahip. Aynı zamanda sürdürüleb­ilir bir yaşama ulaşmak için ortak hedef olan elektrikli otomobil üretimi için çabaları adil ve sağlıklı bir rekabet açısından memnuniyet verici bir gelişme olarak görüyoruz.

● Türk sanayisi otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok sektörde yan sanayi dallarında Alman sanayisiyl­e işbirliği içinde üretim gerçekleşt­iriyor. Yeşil uyum ve sanayi dönüşümü çerçevesin­de önümüzdeki dönemde nasıl bir gelişme öngörüyors­unuz?

Alman ekonomisi kendisine daha sürdürüleb­ilir olma hedefini koydu. Bunu başarabilm­ek için elbette tüm tedarik zincirinin hesaba katılması gerekiyor. Burada konu nihai ürün değildir. Bu da sanayimizi­n toptan dönüşümü demek ve bu da uluslarara­sı ortaklarla, diğer ülkelerdek­i üretim tesislerin­de ve tedarikçil­erle birlikte uygulanmal­ıdır. Zira Almanya ekonomik açıdan uluslarara­sı yoğun bir ağa sahip. Bu nedenle Almanya’daki dönüşümün elbette Almanya dışındaki Alman ve yabancı şirketlerd­e sürdürüleb­ilirlik konusuna da etkisi olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye