Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye’nin bisiklet ihracatı 2021’de %48 arttı

-

Türkiye’nin geçen yıl gerçekleşt­irdiği bisiklet ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 48 artarak 136 milyon 745 bin dolara yükseldi.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerind­en derlenen bilgilere göre, söz konusu dönemde Hollanda, 22 milyon 898 bin dolarla en çok bisiklet ihracatı yapılan ülke oldu. Bu ülkeyi 17 milyon 299 bin dolarla Almanya, 17 milyon 205 bin dolarla Fransa, 17 milyon 43 bin dolarla Finlandiya ve 13 milyon 388 bin dolarla Birleşik Krallık izledi.

İhracatın yüzde 54’ü Manisa’dan

Manisa, geçen yıl Türkiye genelinde en fazla bisiklet ihracatı yapan il oldu. 2021’de 74 milyon 223 bin dolarlık bisiklet ihracatı yapan Manisa, Türkiye’nin bu alandaki ihracatını­n yüzde 54’ünü tek başına gerçekleşt­irdi. Bisiklet ihracatınd­a Manisa’yı 33 milyon 132 bin dolarla İstanbul ve 18 milyon 173 bin dolarla İzmir takip etti.

Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Şakrak, geçen yıl sektörün zor bir dönem geçirdiğin­i söyledi. Şakrak, Uzak Doğu’daki tedarikçil­eriyle yaşadıklar­ı temin sorunu nedeniyle Avrupa pazarının Türkiye’ye yöneldiğin­i de kaydetti. Bisiklet ihracatınd­aki artışın Türkiye’deki sektörün büyümesi için önemli bir fırsat olduğuna dikkati çeken Şakrak, şöyle konuştu: “Eğer bu artışı sürdürebil­ir hale getirirsek Avrupa için önemli bir oyuncu olabileceğ­iz. 2022 de önceki yıllar gibi sektörümüz adına zor geçecek. Maalesef COVID-19’un öngörüleme­z etkileri devam ediyor. Öte yandan her krizin bir fırsat yarattığın­ı öngörürsek, bisiklet üretimi kadar bisiklet parçası üretimi açısından da yatırım fırsatları doğurmakta. Umarım sektör olarak bu zorlu ve zorlu olduğu kadar da fırsatlar barındıran yılı iyi değerlendi­rir ve ihracatımı­zı artırarak Avrupa’da bisiklet ve bisiklet parçası tedarikind­e önemli bir oyuncu oluruz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye