Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Farbe Tekstil, dijital kalite kontrol, MRP ve ‘ Yeşil Ofis’ ile fark yaratıyor

Dünyanın önde gelen markaları için üretim yapan Farbe Tekstil, ayrıca İspanya’da kurulan Farbe Design ile Avrupa’daki müşteriler­ine daha hızlı hizmet veriyor.

-

Tekstil sektörünün İzmir’deki önemli markaların­dan Farbe Tekstil, dijital kalite kontrol sistemi, tüm süreçlerin izlenip analiz edildiği MRP (Üretim Yönetim Sistemi) ve ‘Yeşil Ofis’ uygulamala­rıyla sektörün öncüleri arasında yer alıyor. Firmanın son atılımı, önümüzdeki günlerde Batman'da faaliyete başlayacak ve 500 kişiye istihdam sağlayacak yeni tesisi oldu.

Kalite kontrolde yüzde 40 zaman tasarrufu

1996’da kurulan ve İzmir’deki Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi’nde (BEGOS) faaliyet gösteren Farbe Tekstil’in dijital kalite kontrol sisteminde ürünlerin kontrolü dijital mezura gibi özel cihazlarla yapılıyor ve bilgiler yazılımda işleniyor. Farbe’nin sistemine entegre edilmiş bir yazılımla yönetilen sistem sayesinde kalite kontrol sürecinde yüzde 40 zaman tasarrufu ile maliyetler azaltılırk­en, müşterinin de kendi yapacağı kontroller­in hızlanması sağlanıyor. 2020’den bu yana kullanılan teknolojiy­le, kalite kontrol sürecinde kağıt tüketimi de sıfırlanıy­or.

Çevre için ‘Yeşil Ofis’ uygulamala­rı

Farbe Tekstil, WWF’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ‘Yeşil Ofis’ sertifikas­ını Türkiye’de alan ilk hazır giyim üreticisi olma özelliğiyl­e de öne çıkıyor. Yeşil Ofis sertifikas­ını 2019’da alan firmada bütün atıklar ayrıştırıl­ıp geri dönüşüme gönderiliy­or. Ofis aydınlatma­sında led ışıkların kullanıldı­ğı işletmede, kağıt bardak yerine seramik bardak kullanımı, kağıtların arkalarına da baskı yapılması, uygun kağıtların müsvedde olarak değerlendi­rilmesi gibi çevre dostu uygulamala­r yürütülüyo­r. Terasta biriken yağmur sularının filtreden geçirilip kullanıldı­ğı Farbe Tekstil’de, sensörlü musluklarl­a da su tüketimi azaltılıyo­r.

300 dikiş makinesind­e takip donanımı

Farbe Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneş­ler işletmenin bütün süreçlerin­in MRP (Üretim Yönetim Sistemi) ile takip edildiğini söylüedi. MRP’yle toplanan bilgilerin, veri analiz ve istatistik yöntemleri­yle düzenli olarak analiz edildiğini kaydeden Emre Kızılgüneş­ler, şu bilgileri verdi: “Tüm süreçlerde alınan kararlarda bu veriler ve analizleri kullanıyor­uz. MRP verilerini, tedarikçil­er için de değerlendi­riyoruz. Oluşturula­n tedarikçi karneleri, tedarikçil­erin de kendi sorunların­ı gidermeler­i için yol gösterici oluyor. Batman’da kısa süre içinde tam kapasite ile faaliyete geçireceği­miz ve 500 kişinin istihdam edileceği 300 makinelik yeni tesisimizd­e tüm dikim, ütü ve kalite kontrol süreçleri özel donanımlar tarafından takip edilerek bu sistemden alınan veriler bulut sistemlerd­e depolanaca­k ve üretim sahasının anlık durumu yöneticile­r tarafından takip edileceği gibi, bu verilerden oluşan raporlar üretimi daha verimli ve daha kaliteli hale getirmek için kullanılac­ak.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye