Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Demmak Demireller, Türkiye’nin ilk yerli kaya kamyonunu üretti

Demmak Demireller Makina Yönetim Kurulu Başkanı Şuayp Demirel’in “22 yıllık hayalim” dediği kaya kamyonunda, motor ve şanzıman hariç diğer parçaların tamamı yerli üretim.

-

Afyonkarah­isar’da yurt içi ve yurt dışına yönelik mermer işleme makineleri­nin imalatı alanında faaliyet gösteren Demmak Demireller Makina, Türkiye’nin ilk yerli kaya kamyonunu üretti. Deve ismi verilen yerli kaya kamyonunun motor ve şanzımanı hariç tüm parçaları Türk mühendisle­r tarafından geliştiril­di.

Demmak Demireller Makina Yönetim Kurulu Başkanı Şuayp Demirel’in “22 yıllık hayalim” dediği kaya kamyonu, 322 beygir gücünde 6x6 çeker, 30 ton yük taşıma kapasitesi­ne sahip. 14 metreküp damper hacmi olan makinenin otomatik 6 ileri, 1 geri vitesi bulunuyor. Motor ve şanzıman hariç diğer parçaların tamamı yerli üretim. 1997 yılında Demirel tarafından ana hatları tasarlanan Deve kaya kamyonunun 2011 yılında marka tescili yapıldı. 5 Ocak 2019 tarihinde imalatına başlanan ilk prototip 29 Ekim 2019 tarihinde tamamlandı. Aracın tasarımı ve imalatı Demmak Demireller Makine San. Ve Tic. A.Ş. ‘nin mevcut teknik personeli ve makine alt yapısı ile gerçekleşt­irildi. Hem 4x6, hem de 6x6 çalışabilm­e özelliğine sahip olan kaya kamyonu zorlu arazi şartlarınd­a minimum arıza ihtimaliyl­e hizmet veriyor. Araç, full otomatik, 6 ileri 1 geri vitesten oluşuyor. Operatör kabini konforlu tasarlanan kaya kamyonunun en önemli özellikler­inden biri ise oldukça az yakıt tüketmesi.

Deve30 6x6 kaya kamyonunu 4 Ocak 2020 tarihinde yerinde inceleyere­k test eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli kaya kamyonunun, çok büyük taşları ve kayaları taşıyabile­n belden kırmalı diye tabir edilen kamyonlard­an olduğunu aktardı. Demmak’ın makineyi aktif olarak kullanmaya başladığın­ı ifade eden Varank, “Şu anda aktif olarak kendi madenlerin­de kullanıyor­lar. Normalde bu araçların tamamı ithal ediliyor ama kendileri oturup bunu üretmişler. Bu firma ‘biz bunu yaparız, Türk insanı yapar’ demiş, oturup üretmişler ve tabii ki ucuza mal etmişler. Hatta şöyle, bunun ekonomisi olmasa bile bu girişimcim­iz bunu üretmek istiyor. ‘Ben her halükarda bundan senede 20 tane üreteceğim’ diyor. Kullanılan araçlar, oldukça güçlü ve heybetli araçlar” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye