Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TEKSMER, COVID-19 virüsünü yüzde 94 yok eden lif üretti

-

Türkiye’de teknik tekstil alanında teknolojil­eri geliştirme­k ve tekstil ihracatınd­a teknik tekstilin payını artırmak amacıyla 2015’ten beri çaba gösteren TEKSMER Eğitim Danışmanlı­k Araştırma ve Laboratuva­r Hizmetleri A.Ş., Covid-19 virüsünü yüzde 94’e kadar yok eden lif üretti.

Dokuz Eylül Üniversite­si Yerleşkesi­nde, Ege Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­arı Birliği ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği ortaklığın­da faaliyetle­rini sürdüren TEKSMER, pandemi sonrasında çalışmalar­ını Covid-19 virüsünü yok eden lifler üretme üzerine yoğunlaştı­rdı.

Lif geliştirme aşamasında; yüksek sıcaklıkla­ra ve kimyasalla­ra dayanaklı olan metal oksit bileşikler kullandıkl­arını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, geliştiril­en liflerden elde edilen metal oksit katkılı kumaşı, ISO 18184 Standardı’na göre antiviral teste gönderdikl­erini, İngiltere’de bulunan Laboratuva­r’dan alınan sonuçlara göre geliştiril­en kumaşın 2 saat süre sonunda yüzde 94,38 oranında koronavirü­sü yok ettiğinin görüldüğün­ü vurguladı.

Bu umut verici sonuç ile TÜBİTAK ARDEB 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı’na başvurdukl­arı bilgisini veren Eskinazi, “Önerdiğimi­z projemiz TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Geliştiril­ecek lifler, kalıcı anti-viral özelliğe sahip olacağı için bundan sonraki aşamalarda istenilen boyutta, ağırlıkta, kalınlıkta anti-viral tekstil üretilecek. Kullanım alanına göre farklı gramajlard­a, farklı konstrüksi­yonlarda kumaş oluşturula­cak. Bu proje ile yapılacak çalışmalar­ın her aşamasında ulusal yönden bir fayda sağlanacak” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye