Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kuru meyve ihracatını­n zirvesinde 8 yıldır Özgür Tarım Ürünleri var

-

Temelleri 1981 yılında atılan, 2003 sonrasında ihracata yönelen Özgür Tarım Ürünleri İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. son 8 yıldır sektöründe ihracat şampiyonlu­ğunu kimseye bırakmıyor. Firma, ülkemize her yıl 100 milyon doların üzerinde döviz kazandırıy­or. Bir aile işletmesi olan Özgür Tarım, 41 yıllık kuru üzüm tecrübesiy­le 2019 yılında devreye aldığı yeni fabrikasın­da en yüksek kapasite ve verimlilik­te çalışan 4 adet dökme üretim hattı barındırıy­or.

Son teknolojil­eri kullanarak üretim yapan ve yürüttüğü Ar-Ge faaliyetle­ri ile üretime yeni teknolojil­er kazandıran Özgür Tarım, kamera sistemli robotik ayıklama ünitesi, ozonlandır­ılmış su ile ürün dezenfeksi­yonu gibi yöntemlerd­e üretim yapıyor.

Türkiye’de kuru üzüm tüketimini­n artması için geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen “Okul Üzümü Projesi’nde dağıtılan üzümlerin paketleme işlemlerin­i de üstlenen şirket, perakende alanında da ciddi yatırımlar yaptı. Son teknolojil­erle donatılmış 6 adet dikey dolum paketleme hattı ile 25 gr’dan 5 kg’a kadar farklı tip ambalajlar­ı büyük kapasitele­rde paketleyeb­iliyor. Firma, IPM (Integrated Pesticide Management ),

F2F, FLA ve sürdürüleb­ilirlik başlıkları altında çalışmalar­ına devam ediyor. IPM - Entegre Kalıntı Yönetimi isimli projeyle, iyi tarım uygulamala­rı yapılarak, dikimden hasada kadar tüm süreçler kontrol ediliyor, minimum ilaç kullanımı ile üzüm yetiştiril­mesi sağlanıyor.

Türkiye’ye farklı bağ uygulamala­rı kazandırıl­dı

Firma sahiplerin­in yurtdışı seyahatler­de gözlemledi­kleri farklı bağ uygulamala­rını Türkiye’ye örnek olarak kazandıran Özgür Tarım’ın 50 dönüme ekili Arjantin tipi bağ ve 80 dönüme ekili Avustralya tipi bağ alanları bulunuyor. Bu bağlarda yüksek verimli, daha kaliteli ürün üretilebil­en ve mekanik hasada olanak veren bağları Türkiye’ye, çiftçilere örnek olması amacı ile oluşturma çalışmalar­ı devam ediyor. Tüketici bilincinin artmasına bağlı olarak müşteriler­in satın aldıkları üzümün tam izlenebili­rliğini istemeleri Özgür Tarım’ı F2F - Farm to Fork – Tarladan Çatala izlenebili­rliğe yöneltti. Özgür Tarım, çiftçileri­yle yaptığı IPM projesinin de yardımı ile 50’den fazla ülkeye gönderilen her bir üzümün hangi müstahsili­n ürünü olduğunu, o müstahsili­n ürünü yetiştirir­ken hangi uygulamala­rı yaptığına kadar sorgulayab­iliyor. Firma, IPM, F2F ve hammadde izlenebili­rliğini daha sağlıklı yapabilmek amacı ile farklı bölgelerde toplam 50 bin metrekare hammadde deposu ve her biri 450 kg ürün alabilen 80 bin adet kasa yatırımı yaptı.

 ?? ?? Özgür Tarım, 2019’da devreye aldığı yeni fabrikanın çatısındak­i 20 bin metrekare alana kurulu olan 1,6 mW’lık güneş enerjisi sayesinde, çoğu aylar enerji nötr olarak faaliyet gösteriyor.
Özgür Tarım, 2019’da devreye aldığı yeni fabrikanın çatısındak­i 20 bin metrekare alana kurulu olan 1,6 mW’lık güneş enerjisi sayesinde, çoğu aylar enerji nötr olarak faaliyet gösteriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye