Nasil Bir Ekonomi (NBE)

EİB Ailesi, tasarımla büyüyor

Katma değeri yükseltmen­in en önemli yollarında­n biri olarak tasarımı gören Ege İhracatçı Birlikleri, bu kapsamda hazır giyim, deri, mobilya ve doğaltaş olmak üzere 4 sektör için 4 ayrı tasarım yarışması düzenliyor.

-

Dijitalleş­me, sürdürüleb­ilirlik, tasarım ve inovasyon eksenli ihracat stratejisi­yle 2021 yılı 16 milyar dolar ihracat hedefini aşan ve 2022 yılı 18 milyar dolar ihracat rakamına ilerleyen EİB, yıllardır tasarıma yatırım yapıyor.

EİB Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, EİB Moda Tasarım Yarışması, Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması, AMORF Doğal Taş Tasarım ve Proje Yarışması ile üç sektörü ilk kez bir araya getirdikle­ri mobilya, tekstil ve doğal taşın bir arada kullanıldı­ğı Ezberbozan Tasarım Yarışması ile katma değeri yüksek, ekonomiyi çağın ötesinde düşünen tasarımcıl­arın kuracağı bir gelecek inşa ettiklerin­i belirtti.

Her sektörün bir şeyleri “gerçekten” farklı yapmaya, farklı bakış açılarına ihtiyacı olduğunu söyleyen Eskinazi, “17 yıldır Türkiye’ye yüzlerce tasarımcı kazandırdı­k. Tasarım yarışmalar­ı düzenleyen bu dört sektör Türkiye ortalaması­nın çok üzerinde ihracat gerçekleşt­irdi. Küresel ihracatta her sene bir basamak atlayarak; 20 milyar doları aşan hazırgiyim ve konfeksiyo­n; 10 milyar doları geçen tekstil; 4 milyar doları aşan ihracat hacmine ulaşan mobilya ve 2 milyar dolara ulaşan doğal taş sektörleri toplamda son bir yılda 36,5 milyar dolar ihracat gerçekleşt­irdi. Firmaların tasarım ofislerini­n desteklenm­esi için de tasarım desteği tebliğinin şekillenme­sinde çok yoğun bir çaba gösterdik. Bu tebliğ sayesinde çok sayıda firmamızın bünyesinde tasarım ofisleri oluştu ve tasarım ofisi var olan firmalarım­ız da gelişti. Bugün sektörleri­miz, tasarım ekosistemi güçlü bir şekilde katma değerli ihracat gerçekleşt­iriyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye