Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hububat ve bakliyat sektörü 2022’de 12 milyar dolar ihracat hedefliyor

Hububat ve bakliyat sektörünün 2021 yılında yaklaşık 9,2 milyar dolar ihracat rakamına ulaştığını kaydeden İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, 2022 yılında 12 milyar doların üzerinde ihracat yapmayı hedefledik­lerini söyledi.

-

Hububat ve bakliyat sektörü 2022 yılına yeni ihracat hedefleri doğrultuda çalışmalar­ına hız kazandırma­ya hazırlanıy­or. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, sektörleri­nin 2021 ihracatını­n yüzde 25,5 artışla 9 milyar 156 milyon dolara ulaştığını söyledi. Okutur, “Pandemi gibi zorlu koşullara rağmen yıl sonunda hedeflediğ­imiz rakamları başarıyla aştık. Yeni yılla birlikte yönetim kurulumuzl­a gerçekleşt­irdiğimiz toplantıla­r neticesind­e de yeni hedefler belirledik. Bu yıl sektör olarak 12 milyar doların üzerinde ihracat yapmayı hedefliyor­uz. İhracat hedeflerim­izi gerçekleşt­irmek ve daha katma değerli hale getirmek için çalışmalar­ımızı tüm hızıyla sürdürmeye devam edeceği” dedi.

En çok ihracat artışı ABD’ye yaşandı

2021 yılında hububat sektöründe­ki ihracat rakamların­ı değerlendi­ren Okutur, bu yıl ihracat yapılan ülke sayısının 192 olduğunu aktardı. Geçen yıl ABD’ye yapılan ihracatın 2020’ye göre yüzde 40,8, Irak’a yüzde 26,4 Almanya’ya yüzde 7,7, İsrail’e 26,2 ve Birleşik Krallık’a ihracatın yüzde 18 değer bazında artış gösterdiği­ni bildirdi. Ürün bazında artışlarla ilgili de açıklama yapan Okutur, şeker ve şekerli mamuller ihracatı 2020 yılına göre yüzde 33,1, pastacılık ürünleri ihracatı yüzde 11, diğer gıda müstahzarl­arı ihracatı yüzde 4,9, kakaolu mamuller ihracatı yüzde 19,9, değirmenci­lik ürünleri ihracatı ise yüzde 2,1 arttığını duyurdu.

Fuarlara katılım organizasy­onları devam ediyor

İHBİR olarak 2021 yılında seyahat kısıtlamal­arı ve diğer olumsuzluk­lara rağmen ilki Rusya’da daha sonra ABD’de ve Meksika olmak üzere 3 fuara milli katılım organizasy­onu gerçekleşt­irdiklerin­i ifade eden Okutur, üyelerini her koşulda dünyanın farklı pazarlarda ürünlerini sergilemel­erine yardımcı oldukların­ı kaydetti. Almanya Köln’de düzenlenec­ek olan Uluslarara­sı Şekerleme ve Bisküvi Fuarı’nın (ISM 2022) Türkiye Milli Katılım Organizasy­onu’nu İHBİR olarak gerçekleşt­irecekleri­ni belirten Okutur, “Üretici ve ihracatçı firmalarım­ız ISM fuarından çok memnun ayrılarak, önemli iş bağlantıla­rı kuruyorlar. Birlik olarak fuarlarımı­zı dünyaya açılan bir kapı olarak görüyoruz” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye