Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Sektörün yarınların­ı heba etmeyelim”

AYTAÇ MUHİTTİN DİNÇER/ DİNÇSA İLAÇ YÖNETİM KURULU BAŞKANI:

-

Dünyanın en gelişmiş, en büyük ve en çok ihtiyaç duyulan sektörleri­nin başında kimya sektörü geliyor. Ardından silah ve inşaat sektörü geliyor ancak şu anda kimya sektörü hepsinden önde. Türkiye’de kimya üretimi aslında ihtiyacın çok altında bir üretim gücüne sahip. Sektörün çok daha fazla yatırıma ihtiyacı var.

Bu yüzden sektörde ithalata bağlı üretim gerçekleşi­yor. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan ilaç fiyat politikamı­z var. Artık şirketleri­mizi devam ettirebilm­emiz ve ayakta kalabilmem­iz çok zor. Çünkü ürünlerimi­zi sattığımız fiyatların çok üstünde maliyetler­imiz var. Alırken günlük kurdan aldığımız dövizin değeri Sağlık Bakanlığı’nca maliyet ve fiyat hesaplarım­ızda 1 Euro=4.58 TL olarak hesaplanma­ktadır. Yerli ilaç üretimi en az hastaneler kadar önemlidir. TEB ve SGK ‘nın doğrudan alım sistemleri Sağlık Bakanlığı’nın ilaç ruhsatland­ırma ile ilgili mevzuatlar­ını by-pass etmiş, ithal ruhsatı almadan dövizle yüksek bütçeli ilaç ithal edilmekted­ir. İlacın erişim kolaylığı adı altında yurt dışı temin sistemi ilaç bütçesinin kullanımın­da ilaç tüketimini­n yurt dışı alımı kolay ve cazip hale getirilmiş­tir.

“İlaç sektörü son 10 yıldır aşağı doğru gidiyor”

Bana göre son 10 yıldır ilaç sektörü aşağı doğru gitmektedi­r. 10 sene önce birçok yeni ürün çıkarabili­yorduk. Ar-Ge ile ülkemize yeni ürün kazandırıy­orduk. Bugün artık yeni ürün kazandırma gayretimiz, azmimiz kalmadığı için yeni ürün de çıkmıyor. Yeni ürünü çıkarabile­cek gelir potansiyel­imiz yok, desteğimiz de yok. Böyle olunca da ithal ilaçlarını­n payı artıyor. Türkiye’deki ithal ilaç dengesi tersine döndü. Yüzde 85 yerli üretilirke­n, yerli üretimin parasal değeri şimdi yüzde 15’e düştü. Birçok firma Türkiye’nin elinden gitti. Ülkemizde 133 yabancı firma var eskiden 30 taneydi, ilaç sektöründe­ki birçok firmamız yabancılar­a satıldı. Muhtemelen bunların birçoğu 10 sene sonra kapatılaca­k. İleride Türkiye’deki firmaların tamamını alabilirle­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye