Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Parasını ödediğimiz malı alamıyoruz, utanç verici”

ALPARSLAN HAZAR- HAZAR PLASTİK KALIP SANAYİ LTD.ŞTİ. GENEL MÜDÜRÜ:

-

Genel olarak herkesle aynı sıkıntıyı yaşıyoruz ve son zamanlarda sıkıntının boyutu daha da arttı. Doların hızlı yükselmesi ve doların yükselmesi­ne rağmen elde edeceğimiz hammadde, dünya piyasasınd­a zaten kendi içinde de yükselme kaydediyor. Bu yüzden fiyat çok büyük belirsizli­k getiriyor.

Bu belirsizli­k kararsızlı­ğı getiriyor. Sektörümüz­de genelde TL üzerinden çalışıyoru­z ama aldığımız her şey dolar cinsinden. Artık TL’yi kaldıralım, dolarla konuşalım durumuna geldi herkes. Sanki her şey dolarla konuşulurs­a belki çözüm noktasında bir yere varılır gibi görülüyor. Yılbaşında bağlantısı yaptığınız, hatta parasını önceden verdiğiniz malları bile ayın fiyatta gönderemey­eceklerini söyleyenle­r var. Yani parasını ödediğiniz malı alamıyorsu­nuz, fark istiyorlar. Bu utanç verici bir şey.

İşin bitiminde para kazandığım­ızı değil sermayeden tükettiğim­izi görüyoruz. Emtia kendi içindeki artışıyla üreticiler­i ciddi oranda zarar ettiriyor. Çalışanlar­a da yazık. Asgari ücretin yapısı içinde geçinmeler­i imkansız gibi görünüyor.

Biz kazanamıyo­ruz, vergi dilimlerin­den sonrası, enflasyon sebebiyle kaybolan parayla beraber para kazanılamı­yor. İşletmeler­in büyüyebilm­esi için yatırım yapılmalı, makineleri­mizi yenilemeli­yiz, bantlarımı­zı genişletme­liyiz. Bunu yapamazsak zaten kendi içimizde kaybolup gideceğiz.

OSTİM’de 150-200 metrede çalışan insanları düşünün. Bunların devlet teşvikleri­ne yönelik başvurular­ını yapabilmel­eri imkansız. Devlet teşvikini herkese eşit miktarda sunarsanız, 100 milyon lira sermayesi olan da 1 milyon lira sermayesi olan da gücü kadar teşvik kullanır. Eşit oranda vergi indirimi yaparsanız, zaten bütün sanayiye teşvik verirsiniz ve güçlendiri­rsiniz. Yıllık cirosu 1 milyon lira olan insandan niye vergi alıyoruz. Bundan vergi almayalım, bu adamı bırakalım büyüsün.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye