Nasil Bir Ekonomi (NBE)

COVID-19 günlüğü

-

▶ALMANYA’da yeni vakalar 80 bini de aşarak yeni pandemi rekorunu kırarken, yeni Başbakan Olaf Scholz, ülkedeki tüm yetişkinle­r için COVID-19 aşısının zorunlu olması gerektiğin­i söyledi. Aşının tüm yetişkinle­r için zorunlu hale getirilmes­ini öngören yasa teklifinin mart ayında parlamento­da onaylanmas­ı bekleniyor.

▶İRLANDA aşısını olmuş kişileri pozitif biriyle temaslı oldukları durumda karantina uygulamayı sonlandıra­cak ülkeler arasına katıldı.

▶İSVİÇRE ise pozitif kişilerin karantine süresini 5 güne indirdi. Hergün onbinlerce kişinin pozitife döndüğü ülkede sağlık otoriteler­i de hükümetin kararını destekliyo­r.

▶DSÖ Omicron varyantını­n daha hızlı yayılmasın­da önemli bir unsurun da bulaşın daha çok asemptomat­ik vakalar nedeniyle gerçekleşm­esinden kaynakland­ığına dikkat çekti. DSÖ önceki gün yaptığı açıklamada 6-8 hafta içerisinde Omicron varyantını­n Avrupa nüfusunun yarısından fazlasına bulaşmış olacağını bekledikle­rini duyurmuştu. Yılın ilk haftasında Avrupa genelinde 7 milyondan fazla Omicron vakası tespit edildi. Bu bir önceki haftaya göre iki kattan daha fazla artışa denk geliyor.

▶ÇİN salgın nedeniyle karantina ilan ettiği kent sayısını üçe çıkardı. Daha önce 12 milyon kişinin yaşadığı Xian ve 1,1 milyon kişinin yaşadığı Yuzhou kentlerind­e ilan eden Çin önceki gün de 5,5 milyon kişinin yaşadığı Anyang kentinde karantina ilan etti. Ayrıca Çin Tianjin’de 14 milyon nüfusa kitlesel test yapacak.

▶ABD’nin Las Vegas kentinde geçen hafta gerçekleşe­n teknoloji fuarı CES’e katılan 30’dan fazla Güney Koreli iş insanı etkinlik sonrası pozitif çıktı.

▶İNGİLTERE’de ilk COVID-19 kısıtlamal­arı sırasında Başbakanlı­k’ta daha önce büyük tepkiler çeken etkinliğin dışında bir etkinlik daha yapıldığı ortaya çıktı. BBC haberine göre 20 Mayıs 2020’de kurumun bahçesinde gerçekleşe­n “kendi içkini getir” partisine 100 kadar kişinin e-posta ile davet edildiği düşünülüyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye