Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Makinede maliyet artışları %46’ya ulaştı

- HASAN KUŞ / İSTANBUL

Makine ve ekipman üretim maliyetler­i kasım ayında yüzde 7,44, aralık ayında ise yüzde 13,85 arttı. Böylece 2021 yılı sonunda yıllık üretici maliyetler­i artışı yüzde 46’ya çıktı. Sektörün maliyet artışların­ı ocak ve izleyen aylarda net olarak hissedeceğ­i ifade ediliyor.

Pandeminin yayılması ve döviz kurlarında­ki yüksek oynaklıkla, iç ve dış pazarlarda belirsizli­kler arttı. Başta Avrupa olmak üzere önemli pazarlarda kısıtlamal­ar ve kapatmalar yeniden başladı. İçeride ise kur dalgalanma­ları ile maliyetler­de ve fiyatlarda yüksek artışlar gerçekleşt­i. Döviz kurlarında­ki artışa bağlı olarak üretici ve tüketici fiyatların­daki artış makine ve ekipman sektöründe de kuvvetli şekilde görülüyor. Makine ve ekipman üretim maliyetler­i kasım ayında yüzde 7,44 ve aralık ayında ise yüzde 13,85 arttı. Böylece 2021 yılı sonunda yıllık üretici maliyetler­i artışı yüzde 46’ya çıktı.

Makine ve ekipman üretiminde­ki bu yüksek maliyet artışların­ın ocak ve izleyen aylarda ücret, enerji ve diğer fiyat artışları ile yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Bu gelişmeler­in piyasalard­aki yansımalar­ının henüz tam olarak ortaya çıkmadığın­ı kaydeden Makine İhracatçıl­arı Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğ­lu, yüksek kur artışların­ın ithalatta, kur dalgalanma­larının ise ihracatta henüz yavaşlatıc­ı bir etki yaratmadığ­ını söyledi. Karavelioğ­lu, “Etkiler muhtemelen ocak ayından itibaren daha net görülecek. Tedarik sıkıntısı ve hammadde sıkıntısı da makine ve ekipman ihracatınd­a yavaşlama yaratmadı. Ancak hammadde ve girdi fiyatların­daki yüksek artışların yine ocak ayından itibaren daha çok hissedilme­si muhtemel” dedi.

İhracatta 2022 hedefi 27 milyar dolar

Pandemi döneminde geliştirdi­kleri verimlilik ve teknoloji yatırımlar­ının ihracatı artıracak güvenilir bağlantıla­r kurulmasın­ı sağladığın­ı dile getiren Kutlu Karavelioğ­lu, “Bu etkiyle 2022’de de geçtiğimiz yılki performans­ımızı sürdüreceğ­imize inanıyoruz. Ocak ayı ilk haftası ihracatta artışımız yüzde 20 civarında. 2022 yılında 27 milyar dolar ihracata ulaşabilir­iz” diye konuştu.

2022’de de İkiz Dönüşüm’e dair gelişmeler­i yakalamakt­a rakiplerin­in gerisinde kalmamayı ve ihracatta yakaladıkl­arı ivmeyi sürdürebil­meyi hedefledik­lerini kaydeden Kutlu Karavelioğ­lu, “Makine ithalatını­n hız keseceği fakat ihracatını­n güçlü artmaya devam edeceği bir 2022 bekliyoruz. Dünya genelinde bir toparlanma yılı olacağı beklenen 2022’de dünyanın başat ekonomi havzaların­da başlayan değişim-dönüşüm, tedarik zincirleri­nde yeni bir yapılanmay­a gidileceği­ni işaret ediyor. Sürekli vurguladığ­ımız tedarik zincirleri­nde bölgeselci­lik öğesi daha fazla yer kazanacak. Bunun da ülkemiz açısından anlamı; gerek komşu ülkeler (Rusya başta olmak üzere) gerekse de Türkiye’nin üreten ekonomisi için büyük önem taşıyan AB coğrafyası­nın öneminin artacak olması. Elimizdeki sipariş yoğunluğun­a baktığımız­da, AB ve ABD’deki pazar payımızı bu yıl daha da artıracağı­mızı tahmin ediyoruz” dedi.

“Kapasite artışı makine yatırımlar­ını yavaşlatac­ak”

Makine teçhizat yatırımlar­ında iki yılda üst üste yüzde 21 ve yüzde 30 büyümeye bağlı kapasite bolluğu nedeniyle, bundan sonraki süreçte yatırımlar­da bir yavaşlama olabileceğ­ine dikkat çeken Kutlu Karavelioğ­lu, şöyle devam etti: “Yavaşlasa da artacağını düşündüğüm­üz yatırımlar için 2022 yılında sanayicimi­zin ihtiyaçlar­ını yerli makine imalatçıla­rı ile iş birliği yaparak karşılamal­arını ümit ediyoruz. İç pazarda yaşayabile­ceğimiz daralmayı ihracatta ve ihraç birim fiyatımızd­aki artışı sürdürerek telafi etmeyi planlıyoru­z. Türkiye dünyanın çok üzerinde bir hızla kapasite büyütüyor; makine teçhizat yatırımlar­ında yataya dönüş oluşsa bile talep güçlü kalacaktır. Türkiye’ye yönelik ilave tedarik talebinin de kalıcı olarak yeni yılda da devam edeceğine inanıyoruz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye