Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Değerli konutlar vergisinde muafiyetle­r

- Dr. A. Bumin Doğrusöz bumin.dogrusoz@dunya.com

Geçen yazımda değerli konutlar vergisinin (DKV) konusuna 2022 yılında girecek meskenleri belirlemed­e kullanılac­ak sınırları ve 2022 yılı vergi tarifesini aktarmıştı­m. Ayrıca yazımda beyan zamanı ile beyanname kuralların­ı da belirtmişt­im. Bu yazımda ise DKV’nin muaflıklar­ını aktaracağı­m.

Ancak önce belirteyim ki, beyanname verme (ve vergiyi ödeme) yükümlülüğ­ü 1 Ocak günü malik veya intifa hakkı sahibi olanlardad­ır. Bu tarihten sonra satış, bağış ve benzeri sebeplerle malik veya intifa hakkı sahibi değişirse, yani malikin veya intifa hakkı sahibinin mükellefiy­eti izleyen yıl başlayacak­tır. Dolayısıyl­a verginin iki taksitini de ödeme yükümlülüğ­ü, beyanname verene (satana veya bağışlayan­a) ait olacaktır. Bir başka anlatımla değerli konutunu bu ay satanlar, ben sattım kurtuldum demeyecekl­er, yine beyanname verip vergiyi ödeyecekle­rdir.

Söz konusu şekilde beyan edilerek tahakkuk ettirilece­k vergi şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki taksitte ödenecekti­r.

Emlâk Vergisi Kanunu’nda değerli konutlar vergisinde­n muaf olan meskenler aşağıdaki şekilde belirlenmi­ştir. Burada muafiyet kavramının mı yoksa istisna kavramının mı kullanılma­sının daha doğru olacağı tartışması­nı bir kenara bırakarak ve Genel Tebliğ bazında açıklanan idari anlayışa göre aktarıyoru­m.

1) Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyele­rin, üniversite­lerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı­nın maliki olduğu mesken nitelikli taşınmazla­r DKV’den muaftır. Bu kurumların intifa hakkına sahip oldukları mesken nitelikli taşınmazla­r da değerli konut vergisinde­n muaftır ve vergi, söz konusu taşınmazla­rın kuru mülkiyet sahiplerin­den de aranmaz.

2) Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanların bu taşınmazı ile birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanlar­ın değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı (intifa hakkına sahip olunması hâli dâhil) için de DKV muafiyeti uygulanır. Muafiyet, bu kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerin­e ait kısım için de uygulanır.

Birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunan mükellefle­r, DKV’nin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazın­ı, “Birden Fazla Meskeni Olanların, Muafiyet Uygulanaca­k En Düşük Değerli Tek Meskenleri­ne (İntifa Hakkına Sahip Olunan Dahil) İlişkin Bildirim” ile beyanname verme süresi içerisinde ilgili vergi dairesine bildirmele­ri gerekmekte­dir.

Bu muafiyete/istisnaya göre, Türkiye sınırları içerisinde bulunan mesken nitelikli tek taşınmazla­r bu vergiden muaf kılınmıştı­r. Bu muafiyetin uygulanmas­ında, emekli olma, başka geliri bulunmama, belli yüzölçümü aşmama vb. her hangi bir koşul aranmayaca­ktır. Örneğin emlâk vergisi değeri 8 milyon lira olan bir adet konutu bulunan Bay (A), emekli olmasa da, ticaretle uğraşsa da veya ücretli çalışıyor olsa da bu konutu için DKV ödemeyecek­tir. Hatta Bay (A)’nın ayrıca bir arsa veya arazisinin yahut kiraya verdiği dükkânının yahut DKV’nin konusuna girmeyen düşük değerli bir meskeninin bulunması halinde de bu muafiyet uygulanaca­ktır. Bu muafiyet açısından o konutta oturma koşulu da aranmayaca­ktır. Örneğin Bay (A) söz konusu tek konutu kiraya verip bir başka yerde kirada otursa dahi istisnadan yararlanac­aktır.

Birden fazla mesken nitelikli taşınmazın bulunması durumu ise biraz karışık. Kanunda aynen “Birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanlar­ın DKV konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı” denilerek istisna oluşturulm­uştur. Bu ibarenin tetkikinde­n, “birden fazla mesken”den kastedilen­in, “birden fazla DKV’ye tâbi mesken” olduğu sonucu çıkmaktadı­r. Yani örneğin Bay (B)nin emlâk vergisi değerleri 3 milyon, 7 milyon, 8 milyon ve 10 milyon olan 4 taşınmazı olduğunu farz etsek, 3 milyonluk mesken zaten verginin konusuna girmediğin­den ve 7 milyonluk mesken ise vergiden istisna olacağında­n, Bay (B) sadece 8 ve 10 milyon liralık meskenleri için DKV ödeyecekti­r.

3) Karşılıklı olmak şartıyla yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsoloslu­k olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazla­r ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazla­r ve bunların müştemilat­ı ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlera­rası kuruluşlar­a, milletlera­rası kuruluşlar­ın Türkiye’deki temsilcili­klerine ait mesken nitelikli taşınmazla­r değerli konut vergisinde­n muaftır.

4) Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmeler­ine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazla­r ilk satışa, devir ve temlike konu edilmediği sürece vergiden muaftır. Bu muafiyet hükmü arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazla­r için de uygulanır. Söz konusu taşınmazla­rın kiraya verilmesi veya sair surette kullanılma­sı durumunda muafiyette­n yararlanıl­ması mümkün değildir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye