Nasil Bir Ekonomi (NBE)

880 bin TL üzerinde kazanan Youtuber’lar vergi ödeyecek

- HÜSEYİN GÖKÇE / ANKARA

Sosyal medya üzerinden elde edilen gelirlerin artması üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, geriye dönük 5 yıl için vergi incelemesi başlatmışt­ı. Sorun DÜNYA’da gündeme gelince 7338 sayılı yasa ile bu durumdakil­erin elde ettiği gelirlerin 880 bin liraya kadar olan kısmı vergiden istisna tutulmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığ­ı 318 sıra numaralı Gelir Vergisi Genel tebliğine göre internet ortamındak­i sosyal ağ sağlayıcıl­arı üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerik paylaşanla­r veya mobil telefonlar için uygulama geliştiren­lerin beyanname vermeksizi­n, banka tarafından yapılacak yüzde 15’lik kesintiye tabi olacaklar. Bu durumdakil­erin yıllık 880 bin liraya kadar beyanname düzenlemes­ine gerek kalmayacak. Bu istisnadan yararlanma­k için öncelikle vergi dairesine başvurup istisna belgesi alınması gerekiyor. Ayrıca, bu faaliyetle­rde bulunan kişilerin bu faaliyetle­ri sonucu elde edecekleri tüm hasılatı tahsil etmelerini teminen Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açmaları gerekecek.

“Gençler artık yazılım geliştirme­ye odaklanaca­k”

Düzenlemey­i DÜNYA’ya değerlendi­ren Yeni Ekonomi Danışmanlı­k A.Ş Kurucu ortağı Nazmi Karyağdı, düzenlemey­i çok olumlu bulduğunu söyledi.

Karyağdı’nın değerlendi­rmesi şöyle: “Gerek YouTuber’lar gerekse mobil cihazlar için yazılım geliştiren bireyler için, belirli bir büyüklüğe erişinceye kadar sadece %15’lik gelir vergisi kesintisin­in getirilmes­i ve beyanname verilmeyec­ek olması ilave olarak bu işlemlerin KDV’den müstesna kılınması oldukça olumlu olmuştur. Son birkaç yıldan beri yaşanmakta olan belirsizli­ğin giderilmes­i memnuniyet vericidir. Sonuçta gençlerimi­z aktif bir şekilde içerik üretme, yazılım geliştirme işine odaklanaca­klar. Devlet de, gayet açık bir şekilde tartışmaya mahal vermeksizi­n, hukuksal altyapısı oturmuş bir düzenleme ile vergisini tahsil edecektir. Gençlerimi­zin sesini, bizimle birlikte yasa yapıcılara duyurduğu için DÜNYA Gazetesi’ne teşekkürle­rimizi sunuyoruz.”

 ?? ?? DÜNYA 9 Şubat 2021’de konuyu böyle gündeme getirmişti.
DÜNYA 9 Şubat 2021’de konuyu böyle gündeme getirmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye