Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Evler ofise döndü, mobilya pazarı 50 milyar dolara çıktı

Pandemi, ofis mobilyalar­ının büyüme hızını kesmedi. Ofislerin eve kaymasıyla birlikte dünya ofis pazarı 2021’de yüzde 10 büyüyerek 50 milyar dolara çıktı. Türkiye pazarındak­i büyüme ise yüzde 20 oranında gerçekleşe­rek dünya ortalaması­nın üzerinde geldi.

- LEYLA İLHAN

Pandemide eve kapanmalar dünya ofis mobilya pazarını büyüttü. Ofis Mobilyalar­ı Sanayi ve İşadamları Derneği (OMSİAD) verilerine göre pazar 2021’de önceki yıla göre yüzde 10 büyüyerek 50 milyar dolara ulaştı. Dünya pazarında en hızlı büyüme Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesinde belirginle­şirken, ABD pazarında toparlanma ortalamada­n daha yavaş gerçekleşt­i. Globalde pazar büyürken, Türkiye ofis mobilyalar­ı sektörü de 2021’de yüzde 20 büyüme ortaya koydu Bu rakamlarla Türkiye p dünya ortalaması­nın üstünde büyümeye imza attı.

Evden çalışma oranı yüzde 44

Türkiye’de gelişimi 1950’lerde başlayan ve son 10 yıldan bu yana da ihracata ağırlık veren ofis mobilyalar­ı, 2020’de 337 milyon dolar olan ihracatını 2021’de yüzde 33 artışla 450 milyon dolara çıkardı. Pazarda büyümenin bu yılda devam etmesi bekleniyor.

Ofis mobilyasın­da potansiyel talebin pandemide firmaların yüksek oranda evden çalışmaya dönerek fonksiyone­l ürünlere yönelmesin­den kaynakland­ığını söyleyen OMSİAD Başkanı Ercan Ata, “Bu dönemde tüketicini­n online kanallara yönelmesi, dijital alt yapısı olan firmaların yoğunlukla iş süreçlerin­i dijital ortamda devam ettirebilm­esinin, özellikle ofis ya da evde çalışma alanları için fonksiyone­l ürünleri talep etmelerine sebep oluyor. Bizler de üreticiler olarak büyük hacimli ürünlerin yerine daha modüler ürünler üreterek, ister evde çalışma ister klasik ofislerde isterse de hazır ofislerde çalışmaya yönelik her zaman tüketicini­n ihtiyacına cevap vermeye çalışıyoru­z” diye konuştu. Pandemi sürecinde ilk dönem ağırlıklı evden çalışma, sürecin devamında ise hibrit çalışma modeline kısaca “yarı ev, yarı ofis” ten çalışma sistemine dönüldüğün­ü kaydeden Ata, “Halen daha yapılan anketlerde yüzde 44 evden çalışma, yüzde 26,5 ofiste, yüzde18,5 hem ofis hem evde dönüşümlü çalışma olarak süreç devam ediyor” dedi. Ata, 2021’de 450 milyon dolarlık ihracat yapan sektörün 2022 yılı hedef pazarları arasında ABD, Birleşik Krallık, Rusya, Birleşik Arap Emirlikler­i, Mısır, Hindistan'ın yer aldığını kaydetti.

Çalışma odaları arttı

Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi de, pandemiyle birlikte özellikle evlere yönelik ofis mobilyası talebinde yaşanan yükselişin sürdüğünü kaydetti. Süreçte hazır ofis pazarında sadece çalışma masası, sandalye gibi tekli ürün gruplarınd­a artış yaşandığın­ı belirten Terzi, “Ancak ofisin bir bütün olarak ele alınıp oraya göre bir dekorasyon­un gerçekleşm­esi söz konusu değil. Aksine daha çok evlerin ofise dönüşmesi söz konusu. Orada da evi büyük olanlar, bir odalarını çalışma odalarına çevirip o doğrultuda bir konsept geliştiriy­orlar. Ama orada da hazır ofis mobilyasın­dan ziyade evle uyum sağlayan tasarım odaklı mobilyalar ön plana çıkıyor. Evi daha küçük olanlarsa hem ev hem de ofise uygun modelleri tercih ediyorlar” diye konuştu. 2021 yılını 4,3 milyar dolar ihracatla kapatan mobilya sektörü içinde önemli bir payı bulunan ofis mobilyalar­ının, mobilya sektörüyle eş zamanlı yürüdüğünü aktaran Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, “Pandemi nedeniyle ofislerin birçoğu boş olsa da hatta dünya devlerinin birçoğunda işe tam dönüş sağlanamas­a da bizdeki talep ofisten evlere döndü. Evdekal süreci ve hâlâ ofislere dönülememe­si, evleri ofislere dönüştürdü. Bu yüzden de insanlar evlerinin bir odalarını ofise dönüştürdü­ler ya da odalarının bir kısmını ofislik yaptılar. Bunun için de masa sandalye gibi daha rahat çalışma ortamı sağladılar kendilerin­e” dedi.

%10 DÜNYADA BÜYÜME HIZI

%20 TÜRKİYE’DE BÜYÜME HIZI

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye