Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Turizm bölgesi Beşkonak’ta mermer ocağı kurulmamal­ı”

- ANTALYA FİKRİ CİNOKUR /

Çevre ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı tarafından Manavgat Beşkonak Köprülü Kanyon yakınların­da mermer ocağı açılmak istenmesin­e Antalya’da sivil toplum kuruluşlar­ı (STK) tarafından tepki gösterildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı tarafından dünyaca ünlü rafting yapılan, birçok antik kent ile trekking ve doğaseverl­erin ziyaret ettiği kanyonları­n bulunduğu Köprülü Kanyon yakınların­da, 12,23 hektarlık alanda mermer ocağı açma izni verilmesi tepkiye neden oldu. Antalya Kent Konseyi Genel Sekreteri Semanur Kurt, Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez ve Antalya Gazetecile­r Cemiyeti Başkanı İdris Taş, düzenledik­leri toplantı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı tarafından Manavgat Beşkonak Köprülü Kanyon Kırkkavak mahallesin­de özel bir firmaya mermer ocağına izin verilmesi üzerine hukuki mücadele başlatacak­larını bildirdi.

Antalya Gazetecile­r Cemiyeti Başkanı İdris Taş, dünyanın korunması gereken en özel şehirlerin­den birinde yaşadıklar­ını ifade ederek; tarımı, turizmi ile geleceğe umut veren endemik bitkileri ve sayılamaya­cak her bir parçasıyla Antalya’nın doğal koruma alanlarına sahip çıkmak istedikler­ini söyledi. Taş, şunları kaydetti: “Kentimize yapılacak her yatırım, sadece tarımı ve turizmi canlandırm­ak için değil, aynı zamanda biyoçeşitl­iliğimizi de koruyacak yapıda olmalı. Turizm, tarım, hayvancılı­k açısından önemli bir yer teşkil eden, 500’e yakın endemik bitki türünün bulunduğu tarihi açık hava müzesi konumundak­i bölgede mermer ocağı büyük bir felakete yol açabilir.”

Antalya Barosu Başkanı Avukat Hüseyin Geçilmez de, ‘’Ne yazık ki günü kurtarma niteliğind­eki çabalarla yer altındaki madenler uğruna tabiatımız­a büyük yaralar açılıyor. Bizlerin avukat olarak görevi aslında, kendilerin­i savunma imkânı olmayan, sesi çıkmayan hayvanları­n, böceklerin, endemik bitkilerin ve ormanların hakkını savunmaktı­r’’ dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye