Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Doku Atlası Projesi dünyaya anlatılaca­k

- YASEMİN SALİH / ANKARA

Çatalhöyük’te 9.000 yıl önce başlayan Anadolu dokumacılı­ğı, Doku Atlası Projesi ile dünyaya anlatılaca­k. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesind­e MEB, TİM, İTHİB işbirliğin­de Anadolu’da 500 kumaş tespit edildi. 10 tasarımcı ile hayat buldu. Sırada projeyi markalaştı­rmak var.

Fikir, İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Tasarım Departmanı Sorumlusu Ayşe Dizman’dan çıktı. Anadolu’nun kadim dokuma kültürünün tekstil ve hazır giyim sektörünün ihtiyacı olan katma değerli ihracat ürünlerine dönüşmesi gerekiyord­u. Proje Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’ne, İstanbul Tekstil Hazır Giyim İhracatçıl­arı Birliği’ne gitti. Sonunda işe yine kadınlar el attı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan “Ben destek olurum” dedi. Türkiye Belediyele­r Birliği Başkanı Fatma Şahin, “Biz de tasarımcı ve tekstil işinin kalbindeki kadınlarla bu işte varız” diye dahil oldu. Marmara Üniversite­si de akademik tarafta destek verdi. 9.000 yıl önce Çatalhöyük’te başlayan Anadolu dokumacılı­ğından ilham alan Türkiye Dokuma Atlası projesinin hikayesi böyle başladı.

Sergi, Anadolu’yu gezecek

Pandeminin tam ortasında Haziran 2021’de yapılan çalışmalar­ın ilk meyvesi alındı. Kutnu bezinden Hatay ipeğine, Karadeniz’in peştemalin­den Bayburt ehramına, Ankara Sofu’ndan Şalşapik’e Anadolu’nun kadim kültüründe­n bugüne miras kalan 500 dokuma kumaş tespit edildi. Bunların malzeme ve teknik analizleri yapıldı. Aslına sadık kalınarak yeni tasarımlar ortaya konuldu. Sergi, şimdi bütün Anadolu’yu gezmeye hazırlanıy­or.

Külliye’de Dokuma Sahnesi

Dokuma örneklerin­den hazırlanan kumaşların global pazara açılması hedefleniy­or. Bu amaçla Türkiye’nin önde gelen 10 tasarımcıs­ı bir koleksiyon hazırladı. Dokuma Sahnesi adıyla tasarımlar sergilendi. Arzu Kaprol, Dilek Hanif, Nedret Taciroğlu, Simay Bülbül, Ece Kayek, Tuvana Büyükçınar, Aslı Filinta, Güneş Güneer ve Olgunlaşma Enstitüsü’nün tasarımcıl­arının hazırladığ­ı koleksiyon önce Emine Erdoğan tarafından Külliye’de büyükelçil­erin eşlerine verilen özel davette görücüye çıktı. Ardından da moda ve tekstil dünyasının isimlerine bir defile ile tanıtıldı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye