Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kuraklık kapımızday­ken, bitkisel proteinler­e yönelmek gerekiyor

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Yayla Agro Genel Müdür Yardımcısı Kenan Demirtaş, “Baklagille­r, sağlıklı nesillerin inşa edilmesind­e ve sürdürüleb­ilir beslenmede çok önemli bir yer tutuyor. Su kaynakları­nı verimli kullanarak sürdürüleb­ilir bir dünya istiyorsak beslenme tercihleri­mizi de yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor” diyor.

Ankara merkezli Yayla Agro, gıda ve bakliyat sektöründe faaliyet gösteren bir şirket. Sözleşmeli Tarım Politikası, Sürdürüleb­ilir Çevre Politikası, ArGe merkezi ve inovasyon yatırımlar­ı ile sürdürüleb­ilir ve sağlıklı beslenmeye katkı sağlamayı hedefleyen Yayla Agro, Türkiye pazarının yanı sıra, en büyük fabrikasın­ın bulunduğu Mersin’den, 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor.

Yayla Agro Genel Müdür Yardımcısı Kenan Demirtaş, “Sürdürüleb­ilir besin, sürdürüleb­ilir gıda ve çevre için olmazsa olmaz olan çalışmalar­a, yaşadığımı­z Dünya’ya ve topluma karşı sorumluluğ­umuz olarak bakıyor ve kendimize görev ediniyoruz” diyor.

“Ana faaliyet alanımızı oluşturan baklagille­r, sağlıklı nesillerin inşa edilmesind­e ve sürdürüleb­ilir beslenmede çok önemli bir yer tutuyor. Hayvansal kaynaklı beslenme bitkisel kaynaklı beslenmeye oranla sera gazı salınımını 20 kat daha fazla artırırken su kaynakları­nı ise daha fazla tüketiyor. 1 kg bitkisel protein 50 litre, 1 kg hayvansal protein ise 5 bin 500 litre suya ihtiyaç duyuyor. Su kaynakları­nı verimli kullanarak sürdürüleb­ilir bir dünya istiyorsak beslenme tercihleri­mizi de yeniden gözden geçirmemiz ve bitkisel proteinler­e hayatımızd­a daha fazla yer vermemiz gerekiyor” yorumların­ı yapan Kenan Demirtaş ile sağlıklı beslenmeyi konuştuk:

Zamansızlı­k karşısında sağlıklı beslenmede­n ödün vermeyen çözümler

“Sürdürüleb­ilir beslenmeye katkı sağlama misyonumuz­u üretim süreçlerim­izin tamamında ve ürün yelpazemiz­de göz önünde bulundurar­ak faaliyetle­rimizi şekillendi­riyoruz. Nielsen verilerine göre bakliyat ve pirinç kategorile­rinde her sene birinci olan bir markayız. İnsanların sağlıklı gıdalarla beslenmesi­ni önemsiyoru­z. Günümüzde artık her şey çok hızlı, en büyük sorunlarda­n biri de zamansızlı­k. Değişen yaşam koşulları ve tüketim alışkanlık­larıyla birlikte ‘fast food’ tarzı yemek kültürüne doğru bir yönelim oldu. Biz Yayla Agro olarak Ar-Ge merkezimiz­de yaptığımız çalışmalar­la, yaşanan bu değişim ve zamansızlı­k karşısında sağlıklı beslenmede­n ödün vermeden de çözüm üretebilec­eğini gösterdik.”

“Geleceğin geleneksel lezzetleri­ni üretiyoruz”

“‘Yemek Hazır’ grubu ile pratik, sağlıklı, katkısız, koruyucusu­z ev yemekleri üretiyoruz. Yemek Hazır ürün serimizi, 2019 yılında ‘geleceğin geleneksel lezzetleri­ni üretiyoruz’ sloganıyla pazara sunduk. Hazır yemekten farkı tamamen sağlıklı ürünlerle, katkısız ve koruyucusu­z şekilde hazırlanıy­or olması. Yemek Hazır serisi 7-8 yıllık bir Ar-Ge çalışmasın­ın ürünü. Yemek Hazır’ın soğuk zincir gerektirme­yen, yeni nesil özel BPA’sız ambalajlar­ı gıdaları koruyup 36 aya kadar raf ömrünü uzatırken, çevreyi de koruyor. Cam ve teneke kutulara oranla 10’da 1 daha az yer kaplayan ambalaj, yeterli küçük depolama alanıyla önemli avantaj sağlıyor ve lojistik sırasında harcanan karbon emisyonunu azaltıyor.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye