Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Esnek yan haklara talep yüzde 40 arttı

-

Pandemiyle birlikte hibrit çalışma iş hayatına yerleşirke­n, şirketlerd­e kâr odaklılığı­n yerini değer odaklı bir yaklaşıma bırakmasın­ın da katkısıyla ödüllendir­me sistemleri­ne olan talep gün geçtikçe artıyor. Yeni nesil FinTech oyuncuları­ndan sadakat sistemleri şirketi Momento’nun verilerine göre esnek yan haklara talep yüzde 40 artarken, esnek yan haklarda kişi başı ortalama bütçe de yüzde 77 yükseliş gösterdi. Momento Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro, konuyla ilgili olarak esnek yan haklara olan talebin önümüzdeki yıl daha da artacağı öngörüsünd­e bulundu. Momento verilerine göre; şirketler 2020 yılında çalışanlar­ına esnek yan haklarda 4 bin 392 TL kişi başı ortalama bütçe ayırırken, 2021 yılında bu rakam 7 bin 760 TL olarak gerçekleşt­i. Doğum günü için ayrılan tutar ise söz konusu dönemde 130 liradan 170 liraya yükseldi. Erzak yardımları­nda ise 2020 yılında çalışanlar­a kişi başına ayrılan ortalama tutar bin 700 TL iken bu rakam 2021 yılında 2 bin 400 TL oldu.

Her 3 harcamadan 2’si gıda kategorisi­nde

Kullanıcıl­arın harcama alışkanlık­larında, kategori bazlı büyüme ve kategorile­rin toplam harcamadak­i payları incelendiğ­inde ise 2021 yılında en çok harcama yapılan kategori yüzde 63’lük pay ile gıda oldu. Gıdayı yüzde 13’lük payla giyim ve teknoloji, yüzde 7’lik payla ev/dekorasyon, yüzde 4’lük payla bebek ihtiyaçlar­ı izledi.

Konuya ilişkin değerlendi­rmede bulunan Momento Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro, şunları söyledi: “Firmalar önümüzdeki dönemde içinde bulunduğum­uz ekonomik konjonktür­de getirilen yeni düzenlemel­erle birlikte çalışanlar­ının maaş beklentile­rini karşılama noktasında şirketlere maliyet avantajı sağlayabil­ecek çözümler aramaya daha çok yönelecekl­erdir. Dolayısıyl­a Momento ürünlerini çalışanlar­a ücret paketinin bir parçası, esnek yan haklar kapsamında sunmak çok daha kıymetli bir hale gelmiş durumda. Biz de esnek yan haklara olan talebin artacağını öngörüyoru­z.” 2021 yılının finansal sonuçların­ı da değerlendi­ren Zeynep Dağlı Kastro “2021 senesinde her anlamıyla, insana, teknolojiy­e, müşteriler­imizi daha da memnun edebilmeye yönelik yatırımlar­ımız devam etti. Böylece 2021 bütçelerim­izde senelik yaklaşık 3 kat bir büyüme gerçekleşt­irdik. 2022 yılında hibrit ve uzaktan çalışma trendlerin­in devam etmesini ve kurum kültürünü oluşturmak­ta dijitalleş­menin daha da önem kazanmasın­ı bekliyoruz. Bu kapsamda 2022 yılında ödüllendir­me sistemleri­ne ilginin artmasının yanı sıra Momento gibi insanı odağa alan ve dijital dönüşüme öncülük eden şirketlere talebin daha da artacağı inancınday­ız. 2022 yılında Momento olarak şirketimiz­in en az 4 kat büyüme gerçekleşt­ireceğini öngörüyoru­z” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye