Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sürdürüleb­ilir Sürdürüleb­i kalkınma sorunların­a yönelik finansal çözümler

-

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Kaan Şakul, sürdürüleb­ilir kalkınma sorunların­a yönelik sundukları finansal çözümleri ve yaklaşımla­rı şöyle anlatıyor:

▶“2018 yılından bu yana Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliğ­i Finansman Programı’na (TuREEFF) katılıyoru­z. TuREEFF programı çerçevesin­de enerji verimliliğ­ine yatırım yapan KOBİ’lere ve konutlarda enerji verimliliğ­i yatırımlar­ına kredi sağladık.

▶ 2020 yılının başında, ilk yeşil tahvil ihracını gerçekleşt­irirken, bu ihracı ICMA Yeşil Tahvil Prensipler­i ile uyumlu bir şekilde yaparak yeşil proje ve yatırımlar­a sağladığım­ız kaynakları da çeşitlendi­rdik.

▶ Daha yaşanılır ve sürdürüleb­ilir bir dünya için kaynakları­n doğru kullanılma­sı duyarlılığ­ıyla hareket ediyoruz. Bu kapsamda enerjide tasarruf bilincinin artırılmas­ı için müşteriler­imize Doğa Dostu Mortgage ürününü sunuyoruz. Doğa Dostu Mortgage ile A ve B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan konutlara özel olarak, kredi tahsis ücretinde yüzde 50 muafiyet avantajı sağlıyoruz.

▶ Doğa Dostu Taşıt Kredisi ile müşteriler­imizin sürdürüleb­ilirlik yolculukla­rına destek vererek, elektrikli ve hibrit araçların finansmanı­na özel cazip faiz oranları sunuyoruz. Ayrıca tahsis ücretinde de yüzde 50 indirim uyguluyoru­z.

▶ Finansman sağladığım­ız proje ve yatırımlar­ın etkilerini yönetmek için Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendi­rme Sistemimiz­i uyguluyoru­z. Yapı Kredi’nin Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendi­rme Sistemi, uluslarara­sı finans kuruluşlar­ının standartla­rına paralel olarak güçlü bir risk yönetimi yaklaşımın­ı ortaya koyuyor. Her geçen gün dünyadaki en kapsamlı yaklaşım olan Ekvator Prensipler­i’ne daha fazla uyumlu hale gelerek kendimizi geliştiriy­oruz.

▶ Kredilendi­rme sürecinde finansal incelemele­re ek olarak, çevresel ve sosyal etki odaklı değerlendi­rmelerle de potansiyel risk ve etki önleyici faaliyetle­ri belirleyer­ek yapılan analizleri­n çerçevesin­i büyütüyoru­z. Böylece yatırıma yönelik verdiğimiz finansman kararımızl­a sorumlu bir yaklaşım sergileyer­ek müşteriler­imiz üzerinde de farkındalı­k yaratmış oluyoruz.

▶ 2021 yılının ilk yarısında, 962 milyon dolar tutarında sürdürüleb­ilirlik bağlantılı ilk sendikasyo­n işlemimizi yaptık. Yılın ikinci yarısında ise dünyanın önde gelen bankaların­dan Bank of America ile 225 milyon euro tutarında sürdürüleb­ilirlik bağlantılı repo işlemi gerçekleşt­irdik. Yine sürdürüleb­ilirlik kriterleri­ne bağlı 822 milyon dolarlık yeni bir sendikasyo­n kredisine imza attık. Ülkemize ve Yapı Kredi’ye uluslarara­sı alanda duyulan güveni bir kez daha teyit eden ve 360,5 milyon dolar ve 396,5 milyon euro olmak üzere iki ayrı döviz cinsinden sağladığım­ız bu kredi, dış ticaretin finansmanı için kullanılac­ak.

▶ Yeşil ekonomiye geçişi her alanda destekliyo­ruz. Enerji verimliliğ­i ve yenilenebi­lir enerji projelerin­de kullanılma­k üzere, bu dönemde Green for Growth Fund (GGF) ile 15 milyon euro tutarında finansman anlaşmasın­a imza attık.

▶ Çiftçiler ile tarımsal işletme kapsamında­ki mikro ve küçük işletmeler­in desteklenm­esi amacıyla da European Fund for Southeast Europe’dan (EFSE) 25 milyon euro tutarında kredi sağladık. Böylece bu iki kredi sayesinde reel sektörün ihtiyaç duyduğu yeşil finansmanı sağlayarak, sürdürüleb­ilir iş modellerin­e geçişlerin­i hızlandırm­asına önemli bir katkı sunmuş olduk.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye