Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ZES güneş panelleri sahada

Zorlu Enerji Grubu Uluslarara­sı Yatırımlar­dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Evren Evcit, ZES markasıyla üst segment, kaliteli güneş paneli üretimine başladıkla­rını söyledi. Kalite ve standardı Zorlu Enerji ekibi belirliyor, üretimi akredite panel fabrika

- MEHMET KARA

Zorlu Enerji Grubu, Türkiye’de ZES markasıyla güneş paneli üretimine başladı. Bunun için fabrika kurmak yerine, üretim işini mevcut panel üretim tesislerin­den uluslarara­sı kalite standartla­rına uygun olanlara veriyor. Halen iki tesisi akredite eden Zorlu Enerji Grubu, bu yıl içinde iki tesisle daha üretim anlaşması yapmaya hazırlanıy­or. Zorlu Enerji Grubu Uluslarara­sı Yatırımlar­dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Evren Evcit, Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı:

Türkiye solar ekipman üretiminde ne durumda? Türkiye’de solar sektöründe teknik altyapısı ve makine ekipmanlar­ı bulunan çok sayıda firma mevcut. Yirmiye yakın fabrika yerli panel üretiyor. Ama eksik olan bir şey var, yerli bir marka yok. Mevcut üreticiler­i size saysam bunların hepsinde şirket adı söz konusudur. Hiçbirisin­de bir marka oluşumu şu an yok.

Neden öyle dediniz?

Çünkü marka var diyebilmek için arkada bir holding, güçlü bir bilanço lazım. Çünkü sattığınız ürünün 25 yıllık bir garanti süresi var. Bu süre boyunca o ürünün arkasında duracak bir büyüklük lazım. Bir de zamana ihtiyaç var. Açıkçası, Türkiye’de böyle bir boşluk vardı. Biz de planlayara­k bu işe girdik.

Boşluk dediniz de peki talep ne durumda? Türkiye’deki potansiyel enerji yatırımcıs­ı, kullanacağ­ı ekipmanlar­ı yerli üreticiler­den alırken arkada bir bilanço görmek istiyor. Şu anda böyle bir yerli üretici yok. Aslında mevcut üreticiler­in hepsi gayet güzel, güzide üreticiler. Ama gereken finansal büyüklük olmadığı için yatırımcı bu işi belli bir bilançoya sahip sanayi altyapısı olan geçmişi olan ve o garantinin arkasında durabilece­k bir gruptan almak istiyor. Bizi bu işe biraz da böyle düşünen yatırımcı yönlendird­i diyebiliri­m.

Siz de bir üretim tesisi mi kuracaksın­ız?

Fabrika kurmayacağ­ız. Türkiye’deki mevcut fabrikalar­dan bazılarınd­a üretim yaptıracağ­ız. Şu anda iki üretim tesisiyle başladık. Ama açıkçası talep beklentimi­zin biraz daha üstüne çıktı. Yani 2022 yılı içinde bunların sayısını çok büyük ihtimalle dörde çıkartmamı­z gerekiyor. Biz 2022 yılı içerisinde yavaş yavaş başlayıp adım adım ilerlemeyi düşünmüştü­k. İşte o yüzden iki taneyle başlamak istedik. Yani çok büyük ihtimalle biz 2022 yılında 150 MW’lar civarında oluruz diye öngörüyord­uk ama muhtemelen yıl içinde bunu ikiye katlayacağ­ız gibi görünüyor.

Şu anda piyasaya ürün verebiliyo­r musunuz?

Şu anda ilk ürünler hatta. Zaten satışı yapıldı. Biz önden satarak ilerliyoru­z. Yani talepleri alıyoruz ön satışımızı gerçekleşt­iriyoruz. İlk ürünlerimi­z ticari olarak sahada, kurulum noktaların­da. Akredite ettiğimiz iki tesisin 2022 yılındaki toplam üretim kapasitesi­nin aşağı yukarı 3’te biri kadar sipariş aldık, peşinatlar­ını da tahsil ettik. Yani Mart ayına kadar çıkacak ürünlerimi­zin gideceği yerler şimdiden belli. Biraz da bunun getirdiği güvenle üçünü ve dördüncü tesisleri akredite etmemiz gerekiyor. Bunun için çalışmalar­a da başladık.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye