Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Konutta gaz faturaları kömür+LPG’den düşük

-

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıla­rı Birliği (GAZBİR), dört kişilik bir ailenin yaşadığı ve ortalama 100 metrekare net alana sahip bir konutta ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı olarak doğal gaz ya da LPG+kömür kullanımın­ın maliyetini karşılaştı­ran bir çalışma yayınladı.

Ocak 2022 fiyatların­a göre yapılan çalışmanın sonuçları, pişirme ve ısınma-ısıtma amaçlı doğalgaz kullananla­rın, aynı miktarda enerjiyi linyit kömürü, ithal kömür ve LPG olarak kullananla­ra kıyasla daha avantajlı oldukların­ı ortaya koydu.

Meskende ortalama gider 217 TL

Buna göre Türkiye’de bir hane ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı olarak yılda ortalama 975 metreküp doğal gaz tüketiyor. Ocak 2022’de konut tüketimind­e geçerli fiyatlarla yıllık ortalama maliyet 2.600 TL, aylık ortalama maliyet ise 217 TL olarak hesaplandı.

LPG Tüp ve kömür ile 830 TL

Doğal gaza kıyasla benzer enerji eşdeğeri esas alınarak, ısınma-ısıtma amaçlı ithal kömür, sıcak su ve pişirme amaçlı LPG Tüp kullanılma­sı halinde yıllık ortalama maliyet 9.964 TL, aylık ortalama maliyet ise 830 TL’ye ulaşıyor.

Gaz yakan yılda 7.364 TL avantajlı

Konutlarda ithal Kömür ve LPG Tüpü kullanımı yerine doğalgazı tercih eden ortalama bir tüketici, yıllık ortalama 7.364 TL’lik bir yakıt tasarrufu sağlayabil­iyor. Konutlarda ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı olarak elektriğin kullanılma­sı durumunda da doğal gazla kıyaslanma­yacak ölçüde çok yüksek bir maliyet ortaya çıkıyor.

Asgari ücretin 5'te biri kömür ve LPG’ye

Isınma, sıcak su ve pişirme amaçlı enerji giderinin aylık net asgari ücret içindeki payı, ithal Kömür ve LPG Tüp kullanılma­sı durumunda asgari ücretin yaklaşık yüzde 20’sine denk geliyor. Bu oran Doğal Gaz kullanılma­sı yüzde 5,1 gibi bir seviyede kalıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye