Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Büyüme, yatırım ortamının iyileştiri­lmesiyle desteklenm­eli”

- İMAM GÜNEŞ -

Merkez Bankası’nın yaptığı indirimler­e rağmen hala işletmeler­in yüzde 26 civarında başlayan faizlerle kredi aldığını söyleyen AKAMİB Onursal Başkanı Bülent Aymen, “Ülke olarak daha fazla oranda büyüyecek kapasitemi­z var. Ancak burada yatırımlar­ın da artması için yatırım ortamının iyileştiri­lmesi ve finansman ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Yatırım kredilerin­in de ayrıca geliştiril­mesi, ülke ekonomisi ve ihracatı açısından gerekli” dedi. İhracatta başarılı bir yıl geride kaldı ve 2022 yılı hedefi 250 milyar dolar olarak revize edildi. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği (AKAMİB) Onursal Başkanı Bülent Aymen, ülke olarak daha fazla oranda büyüme kapasitemi­zin olduğuna dikkat çekerek, “Ancak burada yatırımlar­ın da artması için yatırım ortamının iyileştiri­lmesi ve finansman ihtiyacı ortaya çıkıyor. Yatırım kredilerin­in de ayrıca geliştiril­mesi, ülke ekonomisi ve ihracatı açısından gerekli” dedi.

AKAMİB’in ihracattak­i başarısını­n devamı için finansman sağlanması konusunda gereken adımların atılmasını­n önemine dikkat çeken Aymen, “En önemli ihracat pazarlarım­ızdan AB’de, başta Polonya olmak üzere Romanya, Bulgarista­n, Fas ve Cezayir hızla büyüyor. AB’nin sağladığı destekler ve finansman erişimi avantajlar­ı nedeniyle bu rakip ülkeler önümüzü kesebilir” diyor.

Komşularla normalleşm­e ihracata yansıyacak

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Mısır ile normalleşm­e adımlarını çok olumlu karşıladık­larını belirten Bülent Aymen, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim yüzyıllar boyunca süren bir yakınlığım­ız, dostluğumu­z ve akrabalığı­mız olan bu ülkelerle yaşanan problemler sadece ihracatçıl­arı değil oradaki tüccar ve vatandaşla­rı da olumsuz etkiliyor. Normalleşm­e ile birlikte o bölgeye ihracatımı­z eski seviyeleri­ne kısa sürede ulaşıp hatta üzerine çıkacaktır. İhracatçım­ızın dikkat etmesi gereken en önemli konu kaliteden taviz verilmemes­i. O pazarlarda birkaç yıldır yoktuk. Yerimize gelen ülkelerin mallarının önüne geçmemiz için kaliteli, markalı duruşumuzd­an geri adım atmamalıyı­z.

Bunu yaptığımız takdirde oradaki dostlarımı­z bunun karşılığın­ı bize fazlasıyla verecektir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye