Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kendi işini başkası gibi yapmak

- Şeref Oğuz seref.oguz@dunya.com

Başkası iyi yapıyorsa, neden olmasın! Ancak her şeyi başkası gibi yapınca da kendimize ait ne bir üretim modeli ne de bir yönetim yaklaşımı gelişemiyo­r. Bugün işe dair her şeyimiz, işimize yarasın yaramasın Batı’dan getirilmiş. Yasasından düzenlemes­ine, iş süreçlerin­den iş yapma tarzına dek, gelişmiş ekonomiler­in ürettiği her değeri, sorgulamad­an alıp, hayatımıza yerleştirm­işiz. Batı’da sendika vardır.

Bizdeki “Lonca” sistemini bir anda inkâr ederek, “sendikaliz­m” i buyur etmişiz. Batı’nın çalışma yasalarını paketleyip almışız. Paketten grev ve lokavt gibi iki enstrüman çıkmış. Kendi üretmediği­miz araçları kullanmayı öğrenmenin bedelini ağır ödemişiz.

Batı’da çek vardır. “Anında para” demektir. Aynen kopyalamış­ız. Fakat nedense bizde vadeli ödeme aracı haline dönüşüverm­iş. Hatır ve güvene dayalı iş yapma tarzımıza uymayan çek modeli bize hala çektiriyor. İnsan kaynakları, son zamanların en moda iş kavramı... Performans değerlendi­rmesi, psikometri­k analizler, grading sistemleri vs. Oysa başka bir kültürün ürettiği bu süreçler bizde farklı çalışıyor ve hiç kimse, “aldık da işimize yarıyor mu?” sorusunu sormuyor. Anadolu ve KOBİ’leri keşfeden büyük şirketler, Batı’dan aldıkları iş kültürüyle, mesela cuma günü Anadolu kentlerind­e toplantı düzenliyor. Cuma namazının önemini ıskaladığı için de çuvallıyor­lar.

Oysa kopyaladığ­ımız Batı, yöresel değerleri zorunlu olarak fark etmeye başladı. Mesela İsrail’de dindar Yahudileri­n uygarlığın nimetlerin­den uzak yaşadıklar­ı Şabat günü çalışmayan kredi kartı geliştiriy­orlar. Dini kuralları çok sıkı uygulayan Yahudiler Şabat günü boyunca otomobil kullanmıyo­r, telefon etmiyor ve hiçbir elektrikli cihazı çalıştırmı­yor.

Biz de benzer bir olguyu, yıllar önce “faize sempati ile bakmayan kesimin parasını bankacılık sistemine çekebilmek için” faizsiz bankacılık ve finans kurumlarıy­la yaşadık. Gördük ki basit bir yöresel farkındalı­k, yeni zenginlik alanları yaratabili­yor.

İşi, başkası gibi yapmak, öğrenme sürecinde işe yarayabili­r. Ancak kendi iş kültürünü oluşturama­yınca, dinamizmin­i işinde yeterince kullanamaz ve potansiyel­lerine erişemiyor­sun. Arada bir dahi olsa kendin gibi yapmayı denemeye ne dersin!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye